Novčana kazna za roditelje koji odbijaju da vakcinišu decu - Moj pedijatar

Novčana kazna za roditelje koji odbijaju da vakcinišu decu

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je propisano da roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu budu kažnjeni novčano

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je propisano da roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisalil svoju decu budu kažnjeni novčano od 30.000 do 150.000 dinara. Boravak dece u predškolskim, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodna je obavezna imunizacija, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar, rekao je ranije ministar zdravlja Zlatibor Lončar o tom zakonu.

Imunizacija je obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauška, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.

Lončar je rekao da je cilj zakona očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva, odnosno sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, kao i njihovo odstranjivanje i iskorenjivanje.

Zakonom je utvrđeno i da je Zavod za javno zdravlje dužan da mesečno ili po potrebi – nedeljno dostavlja informacije o zemljama u kojima postoji rizik od oboljevanja od zaraznih bolseti koje se mogu uneti u zemlju i o tome obaveštava nadležno ministarstvo.

Poslanici su danas usvojili i Zakon o javnom zdravlju kojim je utvrđeno osnivanje Nacionalnog saveta za javno zdravlje, radi unapređivanja saradnje svih nadležnih organa, organizacija, nosilaca i učesnika u sistemu javnog zdravlja.

Izvor: Novosti
0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram