Nova studija: Ovo je najgora hrana za dečiji mozak

Ishrana ima važnu ulogu u fizičkom, ali i u mentalnom razvoju deteta, kao i u ponašanju. Prema izveštaju za 2020. objavljenom u The Lancet: Child & Adolescent Health, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg deteta je junk food.

Foto: Canva

Istraživači sa Univerziteta Western pregledali su više od 100 različitih studija da bi doneli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor ishrane može uticati na decu i mozak adolescenata, piše Eat This.

Izveštaj je pokazalo da deca i tinejdžeri konzumiraju iz velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvek razvija svoj frontalni režanj, deo mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

Prema studiji, učinak junk fooda na razvoj frontalnog režnja može negativno uticati na sposobnost deteta da samoreguliše svoj izbor hrane.

Kako previše nezdrave hrane može uticati na mozak i budućnost deteta
Ovo izveštaj takođe naglašava da veća konzumacija junk fooda dovodi do nezdravih izbora prehrane u odrasloj dobi, što može doprineti gojaznost kasnije u životu.

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvaliteta ishrane kod adolescenata takođe povezana s većim slučajevima depresije. A nova studija sa Univerziteta Georgia pokazala je da povećana konzumacija dodanog šećera u detinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odrasloj dobi. Međutim, ova studija je provedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.

Zdrava hrana za mozak deteta
Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj deteta uključuje obilje proteina, ugljenih hidrata (ne rafiniranih), zdravih masti, gvožđa, vitamina A, C i D te vitamina B.

Medical News Today predlaže da detetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja. Navedene namirnice smatraju se delom zdrave ishrane za mozak deteta.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA