Nova saznanja: Korona virus mutira, ali to nije od značaja

Poslednja istraživanja američkih naučnika potvrdila su da su ovi rezultati posledica intervencija u javno zdravstvo i uvođenja mere socijalne distance.

Foto: Pixabay

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za alergije i zaraze u poslednjoj studiji tvrde da virus SARS-Cov-2 mutiranjem postaje sve zarazniji. Ipak, iako je mnogo lakše zaraziti se virusom, korona virus je manje smrtonosan.

Naime, Dejvid Mortensen, virusolog i rukovodilac studije tvrdi da je ovo posledica uspostavljanja socijalne distance između ljudi.

Sprovedena studija obuhvatila je 5.000 genetskih sekvenci virusa, a pokazala je da mutacije novi korona virus nisu učinile smrtonosnijim. Ovi stručnjaci za javno zdravstvo tvrde i da to nije novina, odnosno kako svi virusi mutitraju, a većina tih mutacija je beznačajna.

– Sve su to prepreke u širenju virusa, ali kako on mutira, tako postaje i pametniji u njihovom zaobilaženju – naglašava virolog.

On dodaje i kako bi to moglo značiti da bi virus mogao da nastavi sa mutiranjem i nakon otkrića vakcine, koje će se onda morati prilagođavati svake godine, kao što je slučaj i sa vakcinom protiv sezonskog gripa.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA