Nosanje ćebenceta, izlivi besa, strahovi, zamišljeni prijatelji… Zašto se moje dete tako ponaša?

Možda vam ponekad ponašanje vašeg mališana u uzrastu između jedne i dve ipo godine deluje pomalo čudno. Zbunjujuće. Međutim, za sve postoji objašnjenje.

Možda vam ponekad ponašanje vašeg mališana u uzrastu između jedne i dve ipo godine deluje pomalo čudno. Zbunjujuće. Međutim, za sve postoji objašnjenje.

Od čačkanja nosa, preko želje da sazna zašto je nebo plavo, do neiscrpnog postavljanja najrazličitijih pitanja – ovaj period u razvoju deteta stavlja svakog roditelja pred brojna iskušenja.

Izlivi besa

Svet jednogodišnjaka koji je tek počeo da upoznaje okolinu, prepun je „frustracija“. Deca imaju urođenu želju za saznavanjem, ali im život konstantno postavlja prepreke – kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu. Izlivi besa se javljaju kao posledica frustracija, koje deca nisu u stanju da razumeju. Naime, dete ima potrebu da se oslobodi onoga što mu izaziva nelagodnost, ali nije sposobno da kontroliše emocije. Zato počinje da plače, vrišti, da se valja po podu. Prodavnice su mesta gde najčešće dolazi do stresnih situacija za dete, ali i roditelje. Šarenilo boja je pravi izazov za mališana, ali pravila ponašanja deluju sputavajuće. Ako to iskombinujete sa umornim ili gladnim detetom… imaćete pravi vatromet.

Taktika za „preživljavanje“:

Pokušajte da uočite, a potom da izbegnete situacije koje prethode izlivu besa (npr. idite u kupovinu kada dete nije umorno). Ukoliko do neprijatnih scena ipak dođe, ostanite smireni. Sklonite dete na neko mesto gde će i ono da se smiri. Ne dozvolite mališanu da vas „savlada“ – jer sledeći put izliv esa može da bude još gori.

Šta god mališan da izabere – ćebence ili nešto drugo, roditeljima se neće baš mnogo dopadati da se sa time pojavljuje svuda u javnosti. Mada, teško će im poći za rukom da ga od njega odvoje. Razlozi detetove vezanosti za pojedine predmete su duboko „ukorenjeni“, a za mnoge roditelje je zapanjujuća činjenica da su omiljene detetove stvari zapravo NJIHOVA zamena. Naime, dete nije u stanju da se samo suoči sa svetom, a pošto mamu i tatu ne može da „vuče“ svuda sa sobom, ono kao zamenu pronalazi nešto što mu je blisko. Time sebi obezbeđuje osećaj sigurnosti.

Taktika za preživljavanje:

Pustite da stvari idu svojim tokom. Ovakvo ponašanje je sasvim normalno, a prestaće kada se dete bude osećalo spremnim da se „oslobodi“. U međuvremenu, nabavite duplikat omiljenog predmeta, kako biste uvek mogli jedan da operete, ili da biste odmah imali zamenu u slučaju da se predmet izgubi.

Stalno pita „Zašto““

Jedan od razloga zašto deca stalno postavljaju jedno te isto pitanje: „Zašto?“, jeste činjenica da u prvim godinama života uče veoma brzo, pa zbog toga traže da im se mnoge stvari objasne. Međutim, dešava se da traže objašnjenja i za stvari koje su im već poznate. Razlog za to je potreba deteta da se uveri da i drugi prolaze kroz ista iskustva.

Taktika za preživljavanje:

Uvek odgovorite – ukoliko možete. Tako nećete ugasiti detetovu žeđ za znanjem. Ako ne znate odgovor, pokušajte da ga potražite.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram