Nije sve u kremama: Ova hrana sadrži kolagen

Svaka žena je bar jednom posegnula za skupocenom kremom koja “briše” bore. Nekada su zaista delotvorne, a nekada vam bude mnogo žao sredstava koje odvojite za kupovinu, pa se dešava situacija da je zamenite alternativnim proizvodom.

Foto:Pixabay

Šta sadrže kreme protiv bora? Na sva usta godinama unazad se bruji o blagodetima hijaluronske kiseline, ali ne samo to, već je veoma važan i kolagen koji je elementarni sastojak kože i koji možemo naći u raznim namirnicama iz prirode.

Šta tačno predstavlja kolagen?

Kolagen predstavlja protein koji čini 30 odsto proteina koje imamo u telu. Žene ga obožavaju, a on se može naći u mnogim biljkama. Postoji čak 29 tipova kolagena, a ljudi ne poseduju toliki spektar, već maksimalno 3 tipa (1, 2, 3). Ova supstanca je sastavljena od 19 amino kiselina, kao što su glicin, prolin, lisin, a one kao takve su veoma značajne za strukturu kože. Kolagen tipa 1 se najčešće nalazi u koži, kostima i tetivama. Kada su u pitanju kolagen tipa 2 i 3, oni se nalaze u hrskavicama i vezivnim tkivima.

Paradajiz
Verujemo da ste se obradovali kada ste videli ovu povrćku na listi. Većini je omiljena namirnica, a ona je toliko blagotvorna po kožu da sadrži i do 30 odsto vitamina C. Paradajz, takođe, poseduje i mnoštvo likopena, veliki je antioksidans i veoma je značajan za kožu.

Hrana koja sadrži kolagen:

Riba

Ova namirnica je veoma bogata kolagenom, jer su riblje kosti izgrađene od ove supstance. Kolagen dobijen iz ribe predstavlja najbolju supstancu, koja se nabolje absorbuje u ljudskom telu.

Belanca

Jaja, tačnije belanca, sadrže mnoštvo konektivnih tkiva koji sadrže visok nivo proteina, a oni predstavljaju najvažniji deo kiselina za proizvodnju kolagena.

Citrusi

Limun, grejp, pomorandža, limtea i limun su predstavnici ove grupe namirnica. Oni ne samo da sadrže veliku količinu vitamina C, već baš on ima veliku ulogu u proizvodnji kolagena. Ove voćke je najbolje uzimati sveže, u vidu sokova ili šejkova.

Piletina
Ona je bogata proteinima, a kao takva predstavlja bogat izvor kolagena. Pileća hrskavica i vrat se koriste kao najvažniji u borbi protiv artritisa.

Paprika babura

Svim salatama dodajte papriku, dodajte je hrani u bilo kom obliku. Ona je bogata mnoštvom vitamina, a posebnu ulogu ima u usporavanju starenja.

Zeleno povrće

Grašak, spanać, kelj, blitva i mnoge druge voćke predstvaljaju vodeće antioksidanse, a njihovo konzumiranje je veoma važno zbog proizvodnje kolagena. Smatra se da hlorofil, koji ove biljke sadrže, u velikoj meri doprinosi i većem lučenju kolagena u samoj strukturi kože.

Uz ovih nekoliko namirnica možete povratiti koži sjaj i možete je podmladiti, kao i organizam.

Magazin

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA