(Ne)uspešno roditeljstvo: Zbog čega deca više slušaju jednog roditelja

Često se dešava da deca radije poslušaju mamu, odnosno tatu, a evo i zbog čega se to dešava…

Foto: Flickr

Deca, naravno, jednako vole i mamu i tatu, ali ipak jednog pre poslušaju. Ako ste vi taj roditelj kog slušaju manje, odnosno češće ignorišu ono što im vi kažete pokušajte da promenite taktiku.

Deca stvari vide ovako:

1. Biraju roditelja sa sličnim temperamentom

Ako je vaše dete temperamentno i razigrano, više će poštovati odluke i više tražiti društvo onog roditelja koji je takođe temperamentniji. Odnosno, više će slušati roditelja za kog osete da je sličan njemu.

Dakle, ako primećujete da vaše dete više sluša partnera, pokušajte da razumete razliku u senzibilitetu i obratite pažnju na svere života u kojima vam se interesovanja najviše razlikuju i poradite na tome, kako biste učestvovali u životu deteta.

2. Biraju roditelja koji jasnije objašnjava

Kada vas dete nešto pita, a vi počnete da objašnjavate nadugačko i naširoko, nemojte da se čudite ako isto to pitanje odmah postaviti i drugom roditelju.

Kada deca traže da im se nešto objasni, oni očekuju jasne, kratke i precizne odgovore. Zato će se tokom života za mnoga pitanja možda uvek obraćati samo jednom roditelju – onom koji je precizniji i jasniji.

3. Biraju roditelja kod kog su posledice blaže u odnosu na situaciju

Dok su deca još mala, roditelji nemaju mnogo različitih pravila jer se o svemu dogovaraju. Ali kako deca rastu i stvari se komplikuju, a mišljenja roditelja počnu da se razilaze. Ono što je važno mami nije tati, a ono što bine tatu, ne birne mamu.

Takođe, roditeljima je često i prag tolerancije različit, pa deca biraju da se obrate roditelju koju je „mekši“, što je i normalno. Međutim, ukoliko primetite da se ovo prečesto dešava, pronađite zajedničko rešenje sa svojim partnerom i zazuzmite jednake stavove, kako dete ne bi počelo blažeg roditelja da iskorišćava, a strožeg da izbegava.

4. Biraju roditelja koji manje pridikuje

„Sedi mirno“, „Ne pričaj sa punim ustima“, „Obuci pidžamu“, „Jesi uradio domaći“, „Koliko puta mora da ti se kaže“… Roditelj koji stalno priča i stalno prigovara deci će s vremenom biti manje „važan“ jer će im sve te pridike više ići na živce nego što će ga uvažavati.

To naravno ne znači da dete ne treba opominjati,ali ako konstruktivni razgovori budu brojniji od pridikovanja, vaše dete će vas više slušati.

5. Biraju roditelja sa kojim su jednostavno povezaniji

Deca osećaju i prepoznaju koji rdoitelj ih zaista razume. Pred tim roditeljem će uvek pokušavati da budu bolji. To je normalna životna situacija jer kada nekoga jako cenimo, pred njim uvek želimo da se dokažemo.

To nema mnogo veze s tim koliko dete sa tim roditeljem provodi vremena. Dakle, možda majka jeste ta koja provodi puno vremena sa svojom decom, ali to ne znači da će deca samim time biti povezanija sa njom. Ako ste vi roditelj koji obavlja većinu toga u vaspitanju, a svu slavu pobere tata kada se vrati kući s posla, probajte da promenite taktiku i budite manje zahtevni , a malo više obratite pažnju na stvarne dečje potrebe.

Izvor: index.hr

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • dobro jutro doktore dali e tocno maticen lekar kaze kada se razbole dete da opade trombocite i pri izleguvanje zabi...
  • Poštovani, Imam bebu od 16 meseci, treba da krene u vrtic i da primi MMR pre toga ali...
  • Poštovani, moj dečak ima 10, 5 meseci, porođaj je bio prirodan, dojena je beba. Motorički super napreduje,...
  • Dobro jutro, pitanje je, cerkica nam ima 20dana iynenada po;inje da place veoma glasno iako je do tad bili mirna,...