Nesterilisane cucle, igranje u pesku i maženje kučića

Stručnjaci otkrili da li je ovo opasno za dete, iznenadiće vas… Previše brige oko čistoće nije uvek pravo rešenje.

Foto: Pixabay

Sećate se da su ranije generacije odrastale bez sterilizatora za flašice, prokuvane cucle, antibakterijskih sredstava za dezinfekciju ruku i svega što vaše dete dodiruje? Deca su se igrala u pesku, skakala po baricama, mazila svakog psa u parku… Lekari su se složili da ništa nema loše da se dete sretne sa malo prljavštine.

Broj dece sa alergijama povećao se od kako su mame počele da sterilišu sve što se nalazi u dodiru sa svojim bebama. Međutim, istina je da malo prljavštine zapravo poželjno jer se dokazalo da smanjuje alergiju bez povećanja rizika od infekcije.

Deca moraju biti izložena određenim gljivicama, bakterijama i virusima kako bi izgradili svoj imunitet i zaštitili ga u budućnosti. Naravno, u granicama razumnog.

I dalje je važno oprati ruke deci nakon što su se igrali sa nečim prljavim, a čišćenje njihovih igračaka sapunom i vodom takođe je preporučljivo. Dodatnu negu treba posvetiti bebama mlađim od 3 meseca kada je telo još preslabo za borbu protiv određenih bakterija. Samo koristite zdrav razum dok puštate decu da istražuju svoju okolinu.

Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA