Neprijatan zadah kod dece

Neprijatan zadah iz usta se javlja kod dece kao i kod odraslih. Čest je razlog roditeljske brige i razlog posete pedijatru i stomatologu.

Kako sprečiti neprijatan zadah?

Osnovni pristup u lečenju neprijatnog zadaha je otkrivanje i uklanjanje pravog uzroka. Ukoliko primetite neprijatan zadah kod vaše bebe, za početak najvažnije je da dobro održavate oralnu higijenu. Obrišite ili istrljajte bebine desni a kasnije i zube nakon svakog obroka i pre spavanja. Potrebno je da nežno istrljate i jezik sterilnom gazicom. Bebi pasta za zube do prvog rodjendana nije potrebna, a četkice za zube, specijalno prilagodjene za ovaj uzrast možete koristiti za privikavanje deteta za pranje zuba, ali bez paste za zube. Ako beba sisa palac operite joj rukice sapunom i toplom vodom pre spavanja i trudite se svakako da je odviknete od ove navike a cuclu pustite da se iskuva nekoliko minuta u ključaloj vodi ili u sterilizatoru.

Deca od godinu dana treba da peru zubiće minimum dva puta na dan, odmah po ustajanju ujutru pre doručka i uveče pred spavanje, posle popijenog mleka. Na četkicu treba staviti pastu za zube veličine zrna graška i prati zube najmanje 2 minuta. Velika je greška da dete opere zube a onda ode u krevet i popije mleko jer se tako zubići lakše kvare. Dete od druge godine treba da vodite kod pedijatra na svakih 6 meseci minimum.

Ukoliko higijenu usne duplje održavate dobro i kontrolišete pranje zuba Vašeg deteta a neprijatan zadah se održava, potrebno je da posetite Vašeg pedijatra i stomatologa koji će otkriti uzroke ove pojave.  Pedijatar će već pri pregledu moći da ustanovi šta je uzrok neprijatnog zadaha i predložiće adekvatnu terapiju. Ukoliko je potrebno, uradićete neke dodatne analize i pregled kod stomatologa. Ovaj simptom, iako neprijatan, najčešće prolazi primenom saveta lekara.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

Od 2007 godine zaposlena u poliklinici MEDIKOM.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon: 065/344-3781Podeli:

Komentari

  1. Nermesan Filip 09.12.2018 u 10:16

    Imam devojcicu od 3 godine ,vec 4 dana joj curi nosic i sekret iz nosa joi ima malo neprijatan miris,uglavnom nocu ima i povisenu temperaturu ali nikad iznad 38,5,molio bih vas da mi kaazete kako joj mogu pomoci?Unapred hvala

    Odgovori na komentar
  2. Devojcica od 5 god. Ima heliko bakteriju i kandidu vec godinu dana , tacnije od kad je posla u vrtic. Na strogoj je dijeti , primala je terapiju za heliko ali se ubrzo vrati , imala je prekomernu tezinu , sad je bas smrsala. Izabrani lekar ne uzima bas stvar za ozbiljno , tako da neznamo sta cemo, narucivali smo i razne cajeve ali ne pomaze. Molim za uput sta da radimo?

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA