Neprijatan zadah kod dece

Neprijatan zadah iz usta se javlja kod dece kao i kod odraslih. Čest je razlog roditeljske brige i razlog posete pedijatru i stomatologu.

Kako sprečiti neprijatan zadah?

Osnovni pristup u lečenju neprijatnog zadaha je otkrivanje i uklanjanje pravog uzroka. Ukoliko primetite neprijatan zadah kod vaše bebe, za početak najvažnije je da dobro održavate oralnu higijenu. Obrišite ili istrljajte bebine desni a kasnije i zube nakon svakog obroka i pre spavanja. Potrebno je da nežno istrljate i jezik sterilnom gazicom. Bebi pasta za zube do prvog rodjendana nije potrebna, a četkice za zube, specijalno prilagodjene za ovaj uzrast možete koristiti za privikavanje deteta za pranje zuba, ali bez paste za zube. Ako beba sisa palac operite joj rukice sapunom i toplom vodom pre spavanja i trudite se svakako da je odviknete od ove navike a cuclu pustite da se iskuva nekoliko minuta u ključaloj vodi ili u sterilizatoru.

Deca od godinu dana treba da peru zubiće minimum dva puta na dan, odmah po ustajanju ujutru pre doručka i uveče pred spavanje, posle popijenog mleka. Na četkicu treba staviti pastu za zube veličine zrna graška i prati zube najmanje 2 minuta. Velika je greška da dete opere zube a onda ode u krevet i popije mleko jer se tako zubići lakše kvare. Dete od druge godine treba da vodite kod pedijatra na svakih 6 meseci minimum.

Ukoliko higijenu usne duplje održavate dobro i kontrolišete pranje zuba Vašeg deteta a neprijatan zadah se održava, potrebno je da posetite Vašeg pedijatra i stomatologa koji će otkriti uzroke ove pojave.  Pedijatar će već pri pregledu moći da ustanovi šta je uzrok neprijatnog zadaha i predložiće adekvatnu terapiju. Ukoliko je potrebno, uradićete neke dodatne analize i pregled kod stomatologa. Ovaj simptom, iako neprijatan, najčešće prolazi primenom saveta lekara.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA