Neplanirane situacije na letovanju

Čitave godine se radujete godišnjem odmoru, koji većina od vas odlučuje da provede na moru. Onaj ko može sebi da priušti i odlazak na planinu je srećković u današnje vreme. Tokom godine stežete kaiš i punite kasicu prasicu, sanjajući palme i momenat kada ćete uzviknuti: ‘Vidite deco more!’

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Potom ćete svi zajedno omađijano posmatrati plavetnilo koje se širi pred vašim očima svetlucavo od sunca koje se kupa u blistavoj vodi. Držite fige da ništa ne pođe po zlu i spreči vas u nameri da osunčate svoje belo telo, dok vam šum talasa miluje uši.

Automobil izgleda kao da će da popuca po šavovima od silnih kofera u kojima su potrpane uglavnom dečje stvari: odeća za presvlačenje više puta u toku dana, zatim odevni predmeti za slučaj da bude malo svežije naveče, igračke za plažu i za sobu, mini apoteka, hrana i to uglavnom gotova jela, kako bi i mama mogla malo da odmori od kutlače. Verovatno toliko pasulja sa slaninicom ne pojedete za godinu dana kod kuće, koliko ga pojedete na odmoru, ukoliko idete u privatni smeštaj sa sopstvenom kuhinjom. Za sebe nosite manji kofer, koji opet natrpate garderobom, od koje pola ne vidi svetlost sunca. Za Gospodina Muža preostane taman toliko mesta za kupaće gaće i donji veš za presvući. Ali, već je navikao. Nezadovoljstvo možete primetiti jedino po stisnutim usnama, dok imitira mađioničara, pokušavajući da posloži brdo torbi u ograničen prtljažni prostor. Adamova jabučica mu lagano zatreperi kad ga uspaničenim glasom zamolite da izvadi onu najdonju torbu, jer vam baš iz nje nešto treba što morate imati pri ruci u automobilu. Nosite sve zamislive i nezamislive stvari koje će vam sigurno ili možda zatrebati i za ne daj Bože nepredviđene okolnosti. Naravno zaboravljate neke sitnice koje su vam zaista potrebne, kao na primer gumice koje će vam biti potrebne da vežete kese od pirinča ili palente kada budete pripremali obroke ili kese za zamrzivač. Nosite i par knjiga za čitanje, jer ste optimista. Vrlo brzo ćete shvatiti da ste ih džabe vukli. Na kraju vas komšije pitaju da li se vi to selite. ‘Ne, samo idemo na letovanje sa decom’, odgovarate veselo. Spremni ste za vaš savršeni odmor.

Šta može da krene po zlu kad ste sve kamene spoticanja brižljivo otklonili kako bi vaša porodična barka glatko plovila. Evo par neprijatnih iznenađenja:

  1. Kada se vi razbolite na odmoru. Uvek ste u pripravnosti kada su deca u pitanju, pa vam je torba puna sirupa za temperaturu, bolove u grlu, krema protiv ujeda, osipa…Ne očekujete da biste se vi mogli razboleti, a ne deca. Tako da vam je pokretna apoteka puna lekova za decu, a za sebe niste poneli ništa. Na kraju ste prinuđeni da se lečite sirupima za trogodišnjake i molite Boga da deluju.
  2. Stranci koji utiču na ponašanje vaših mezimaca. Dok blaženo podgrevate vaš konzervirani pasulj, muž zabavlja podivljalu decu napolju, jer im brzo pregori mesto između četiri zida. Izlazite napolje da ih pozovete na ručak i vidite da je simpatični postariji čika, inače gost u istom objektu gde ste i vi, oduševljen vašim čedom. Odmah zapažate da je vaš novi poznanik vrlo inovativan kada su psovke u pitanju i rado i često ih koristi. Muž vas upoznaje ukratko sa situacijom: čika voli fudbal i naravno pita vaše trogodišnje dete za koga navija. Mali bubne ime kluba, koje mu prvo padne na pamet i ispostavi se da je čika njihov strastveni navijač. Naravno, obećava odmah da će detetu kupiti dres, samo neka navija za njegov klub. Sutradan ujutro prvo što ugledate kad izađete napolje je čika koji maše sa novim dresom (veličina za šestogodišnje dete) i loptom u bojama kluba. Dete insistira da obuče majicu i takav se šeta po plaži, radosno zagledajući novi autfit: ‘Vidi mama, imam haljinicu’ (majica mu doseže do kolena). Od svih ljudi koji se kupaju u moru, vi nalećete baš na zemu sa sve šlaufom oko struka i u majici kratkih rukava koji zarlauče ime kluba kad vidi vaše dete i svečano izjavljuje da će ako klub pobedi to veče, njih dvojica raširiti zastavu i vozati se tako ulicama pevajući navijačke pesme. U tom momentu možete samo da žalite što nemate pored sebe iglicu da mu probušite onaj šlauf.
  3. Prošvercovani kučići na plaži koji vas počastvuju svojim prisustvom i overe vaš peškir tečnim potpisom. Excuse moi!
  4. Vašem detetu se ne dopada ulazak u vodu kako ste se nadali, pa svaki ulazak izgleda kao rvanje u blatu.
  5. Vraćate se umorni sa plaže, dok vas so pecka, a pesak žulja, a gazda vas obavesti da nema vode. ‘Znate kakvi su ovi naši – sve što mogu za danas, ostave za šjutra’, nije baš rečenica koju želite da čujete u toj situaciji.
  6. Navikli ste da deca protestvuju kad dođe vreme za spavanje, ali kad to slušaju drugi gosti nije baš prijatna stvar. Pitaćete sutradan komšije kako su spavali, odrasli će reći ljubazno ‘pa doobro’, dok će deca koja su uvek iskrena bez pardona odgovoriti da se nisu baš naspavala. Pogodite ko je krivac za njihovu nesanicu?
  7. Troškovi na koje niste računali, a koje vaša deca mogu nepažljivo da naprave. U sobi dok jurišaju poput stampeda prepuni energije, obaraju lampu. Sakrivaju se u ormar i slučajno polome jednu vešalicu. U prodavnici se radoznalo upinju da dohvate robu u rafovima, obaraju flašicu šampona, čiji poklopac naravno puca. Štetu morate da nadoknadite, zbog čega nećete baš poskakivati od sreće.
  8. Prilikom izbora smeštaja, vodite računa o sadržajima sobe, kakva je plaža, da li je peskovita, da li ima hlada. Sve je kako ste planirali. Tek kada dođete na lice mesta, hoćete da prošetate sa decom i vidite da to baš nije pametna ideja. Trotoari uski, na nekim mestima ih nema, a meštani i turisti voze kao na trkama. Prijatna popodnevna šetnja se pretvara u spasavanje golog života. Ne preostaje vam ništa drugo nego da vozite do nekog većeg mesta, koje ima uređeno šetalište.
  9. Kiša skoro svaki dan. Vreme ne možete da predvidite, kad zakazujete smeštaj par meseci unapred. Leti očekujete sunčano i lepo vreme, a ne kišu. Skakanje po baricama može biti zanimljivo deci, ali vi niste sanjali da tako provedete svoj savršeni odmor.
  10. Umor, umesto odmora. Godišnji odmor vam se bliži kraju, a vi se osećate kao da vas je pregazio voz. Trčanje po ceo dan za razigranom dečicom, vukljanje torbi, igračaka, suncobrana i ostalih stvari koje su vam potrebne za udoban boravak na plaži sa decom ume da bude zamorno.

Glavu gore i ne dajte da vam ove sitnice pokvare odmor. Svakog putovanja ćete se sećati sa setom kako godine budu odmicale, a vaša deca će imati lepe uspomene na svoje detinjstvo.

Mommy hasn’t got a clue

Image source / Izvor fotografije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA