Nelečena upala slabi sluh

Tokom toplih dana, pogotovo ako idete na kupališta, veća je opasnost od infekcije uha. Osobe koje boluju od šećerne bolesti, psorijaze ili autoimunih bolesti sklonije su ovom oboljenju

uho

Zapušenost uha, slabiji sluh i intenzivan bol u glavi koji se svakog trenutka pojačava, simptomi su koji ukazuju da je došlo do infekcije ovog organa. Zbog kupanja u bazenu, reci, moru ili jezeru ovo oboljenje češće se javlja tokom leta pa je neophodno u ovom periodu posebno voditi računa. Uzročnici ovog stanja mogu biti mnogobrojni, a s obzirom na to da se infekcija veoma brzo širi, čim se pojave prve nelagodnosti neophodno je obratiti se lekaru kako ne bi došlo do komplikacija.

Izazivači infekcije najčešće su virusi, bakterije, i gljivice kojima pogoduje toplo i vlažno okruženje srednjeg uha i koje “napadaju” prethodno oštećene delove kože u ovom organu. Doktor Srđan Milićević, specijalista ORL iz ordinacije “Milićević”, objašnjava da se upala leti javlja zbog dužeg boravka u vodi, koja u nekim slučajevima može biti zagađena.

– Najdominantniji znak oboljenja je bol koji se značajno pojačava dodirivanjem obolelog uha – objašnjava dr Milićević. – Infekciju može da dobije svako, ali su osobe koje boluju od šećerne bolesti, psorijaze ili autoimunih bolesti sklonije ovom oboljenju.

Problemi u uhu mogu da nastanu i zbog nakupljanja prašine u njegovoj unutrašnjosti, alergije, a bol može da izazove i infekcije korena dlake u spoljašnjem ušnom kanalu. Osim bolova u ušima i glavi, simptomi koji se javljaju sa pojavom ovog oboljenja su i otok limfnih žlezda, povišena temperatura a u težim slučajevima dijareja i povraćanje.

U zavisnosti od uzročnika infekcije, lečenje traje od pet do 10 dana, a u težim slučajevima i duže.

– Terapija je obično lokalna, podrazumeva stavljanje antibiotskih masti i kapi u uho, a u slučaju povišene temperature i otoka tkiva oko uha predlaže se i primena antibiotika – kaže dr Milićević. – Kada simptomi prestanu, lečenje ne treba prekinuti odmah nego uzimati terapiju bar još dva dana.

Ukoliko je u pitanju blaži oblik infekcije koja obično prolazi za dva do tri dana, u ublažavanju simptoma mogu da pomognu i lekovi protiv bolova. Kada simptomi upale ne prolaze ni posle 72 sata neophodno je otići kod lekara koji će propisati terapiju, a u nekim slučajevim pored nje preporučiti i ispiranje uha.

Neadekvatno lečenje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacije, kao što je slabljenje sluha. Osim toga upala može da izazove oštećenje, pa i pucanje bubne opne, koja onda mora da se operiše. U slučaju da infekcija uz terapiju antibioticima ne prolazi ni posle 10 dana, a iza uha se pojavi crevenilo praćeno bolom to je znak da je došlo do mastoiditisa, odnosno upale kosti koja se nalazi iza uha, i čije lečenje zahteva hiruršku intervenciju.

PREVENTIVA

Osobe koje su sklone infekciji uha trebalo bi da povedu računa prilikom kupanja u moru, bazenu, reci ili jezeru. Lekari savetuju da tokom plivanja stave čepiće u oba uha, ili koriste kapu za plivanje koja, takođe, može da zaštiti od bakterija. Trebalo bi izbegavati i korišćenje štapića za čišćenje uha, jer tako može da se ošteti njegova unutrašnjost i naprave mikropovrede koje se lako inficiraju.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA