Neka deca se zaljube prvi put veoma rano, a evo kako da to prepoznate na vreme

Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici ili drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja.

Foto: Pixabay

Simpatije su nešto što se oduvek podrazumevalo u životu mališana i bojilo svačije detinjstvo, ali se danas javljaju mnogo ranije i u malo ozbiljnijoj formi nego ranije.

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da devojčice već u trećoj godini umeju da naglas kažu da im je drug iz vrtića ili komšija dečko, dok već u petoj govore da su se zaljubile. Dečaci su tu malo tvrđi, što ne znači da i oni nemaju simpatiju. Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja. Oni savetuju kako da lakše prepoznate da li se vaše dete “zaljubiška” i kako da se prema tome postavite.

– Čim se spomene ime simpatije, ono se smeška, crveni ili počinje da se vrpolji. Vi se pravite kao da to ne vidite.

– Ako primetite da priča samo o jednom drugu/drugarici ili se u vrtiću ne odvaja od njega, pitajte ga da li se u njegovom prisustvu oseća posebno.

– Ukoliko vam sam to prizna, nemojte da ga zadirkujete, jer će u kasnijim godinama izbegavati da vam poverava ljubavne probleme.

– Nemojte celoj rodbini da ispričate kako sumnjate da je vaše dete zaljubljeno u tu i tu osobu, nego se pravite kao da se ništa ne dešava.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA