Nega zuba u trudnoći

Trudnoća je veoma izazovan period u životu svake žene, a kada je nega zuba u pitanju zahteva posebne mere predostrožnosti kako bi se očuvao kvalitet zuba i desni na duži vremenski period.

U prvom trimestru, gađenje, mučnina i povraćanje česta su pojava i tada usled intenzivnog delovanja želudačne kiseline na zubnu gleđ dolazi do njenog nagrizanja i oštećenja. Zato je ispiranje usne duplje pola sata nakon povraćanja umesto pranja zuba daleko delotvornije s obzirom na to da se na taj način izbegava dalje povređivanje već osetljive gleđi.

Upala desni i krvarenje javljaju se zbog toga što dolazi do hormonskih oscilacija u trudnoći i ovi simptomi su neretko praćeni jakim bolom, što trudnicama otežava sprovođenje redovne oralne higijene. Zato je poseta stomatologu koji će pružiti praktične savete za negu zuba u drugom stanju neophodan korak u održavanju usne duplje čistom i zdravom.

Preporuka je da se zubi peru najmanje dva puta dnevno mekanom četkicom koja ne iritira zubno tkivo, upotreba  interdentalne četkice i  zubnog konca je od izuzetnog značaja i pored krvarenja desni, budući da je to jedini način da one “prodišu” i oslobode se nakupljenog kamenca, plaka i mekih naslaga.

Važno je napomenuti da se tokom trudnoće struktura zuba ne menja i da se moguće neželjene pojave poput karijesa, klimanja i ispadanja zuba mogu prevenirati redovnom kontrolom i konsultacijama sa stomatologom i ginekologom kako bi se sačuvalo oralno i opšte zdravlje trudnice, ali i deteta. Ukoliko je procena stručnjaka da je neophodno vađenje zuba u trudnoći, tome će se pristupiti u drugom trimestru kada se mogu obaviti i neke druge jednostavnije stomatološke intervencije.

Posebnu pažnju treba obratiti na ishranu koja treba da bude bogata vitaminima i mineralima, poželjno je uzimati kalcijum i vitamin D, dok slatkiše, gazirana i energetska pića svakako treba izbegavati.

Stomatološka ordinacija “Estera”

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA