Nega u prvim mesecima: Temenjača

Anđelka Kotević, šef službe Halobeba, vas savetuje kako da bez straha uklonite temenjaču sa bebine glavice.

Kao što samo ime kaže, temenjaču čine žute, zadebljale, ljuskaste, bezbolne naslage koje se nalaze na bebinom temenu. Stručno se zove seboroični dermatitis, obično počinje u prvim nedeljama života, a nestaje nakon trećeg meseca, bez ožiljaka.

U svakom slučaju, potrebno je preduzeti određene korake kako bi se temenjača odstranila. Natapkajte je vatom koja je natopljena u neko ulje (maslinovo, bademovo, parafinsko, ili gotov uljni preparat), dva sata pre kupanja. Za to vreme će ljuspice da omekšaju.

Dok kupate dete, obavezno mu šamponirajte glavu (najbolje nekom uljanom kupkom), trljajte prstima kosicu i preko temenjače, i ne obazirite se na meki deo glave (fontanelu). Prilikom šamponiranja vodite računa da sapunica ne uđe u bebine oči. Na kraju, detaljno isperite kosicu, odnosno glavu blagim mlazom vode.

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

 1. Da li može uskoro neki tekst o opadanju kose kod starije dece?

  2, 3, 4 + godina?

  Razlozi, koliko je normalno, preporuka za negu, i više detalja – kada se javiti lekaru?

  Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Kod starije dece značajno opadanje kose u “pečatima” se naziva alopecija i traži pregled pedijatra, laboratorijske analize kao i konsultaciju dermatologa. Uzrok obično ostane nepoznat, ali je važno da se pregledi obave.

   Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA