Nega kože u hladnim danima

Kožu je neophodno negovati tokom cele godine, a posebnu pažnju treba posvetiti nezi kože tokom zimskih meseci kada joj je pored osnovne nege neophodna i dodatna zaštita.

nega koze zimi

Foto: Pixabay

Dolaskom hladnih i vetrovitih dana koža je izložena različitim uticajima koji dovode do isušivanja i gubitka njene osnovne zaštitne funkcije. Zimski vazduh je hladan i suv i koža koja je direktno izložena hladnoći (lice, ruke i usne) postaje tanja, smanjuje se lipidni (masni) zaštitni sloj i dolazi do većeg isparavanja tečnosti pa koža postaje suva i sklona crvenilu.

Kožu dodatno isušuju i zimski vetrovi i ona postaje gruba, lako puca, svrbi  i podložna je stvaranju ekcema. Grejanje i suv vazduh u prostorijama kao i česte promene toplo –hladno dovode do daljeg sušenja već oštećene kože. Kada je dete duže izloženo hladnoći, krvni sudovi kože se skupljaju, manje krvi stiže do kože i ona se još lakše suši zbog nedostatka neophodnih hranljivih materija. Posebno, ukoliko je dete sklono ekcemima  (atopijski dermatitis) i ima alergije u zimskom periodu dolazi do dodatnog pogoršanja stanja kože. Sve ovo su razlozi da je od najranijeg perioda detinjstva potrebna pravilna nega dečije kože kvalitetnim preparatima koji neguju i obnavljaju kožu.

Koža  je na rođjenju tanja nego kod odraslih, veze između slojeva kože su manje stabilne, i stratum corneum (površinski sloj kože) je manje kompaktan (ćelije su manjih dimenzija, a prostor između ćelija izraženiji). Dodatno, pH površine kože je na rođenju 6,5 i dostiže vrednost od 5,5 tek nekoliko nedelja nakon rođenja. Do stabilizacije pH vrednosti dolazi tek oko prve godine života. Ova vrednost kože od  pH 5.5 je ona koju treba održavati negom od prvih dana. Uvek je potrebno koristiti medicinsku kozmetiku koja održava prirodni pH kože u vrednostima kada je funkcija kože najbolja a to je vrednost pH 5.5.

Kako negovati kožu tokom zimskog perioda?

Deca treba da su adekvatno obučena kada izlaze napolje, ne treba da su pretopljena i ne treba da izlaze na hladan vazduh odmah posle pranja ruku ili umivanja dok se dobro ne osuše.

Sa posebnom pažnjom treba odabrati proizvode za negu kože. Važno je da su proizvodi prilagođeni stanju kože u određenim vremenski prilikama i da smanjuju rizik od nastanka iritacija i oštećenja kože.

Tokom zimskog perioda koža je sklona dodatnom isušivanju i tada je potrebno koristiti medicinsku kozmetiku koja održava normalnu kiselost kože i ne narušava prirodnu zaštitnu funkciju. Kreme za negu u zimskom periodu pored pH vrednosti 5.5,  treba da sadrže i druge hranljive sastojke kako bi koža ostala zdrava i elastična.  Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje i neophodno ih je nanositi pre svakog izlaska na hladan vazduh na lice i ruke (otkriveni delovi tela). Ukoliko je koža suva kremu treba naneti i po povratku u kuću i posle kupanja. Deca sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Ova pravila važe za sve uzraste.

Za kožu lica koja je prva izložena hladnom vazduhu i sušenju preporuka je da se koristi dečija zaštitna krema za lice.

Za tuširanje i kupanje treba koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takodje, treba izbegavati jake sapune koji dodatno isušuju kožu. Potrebno je koristiti medicinske preparate koji neguju kožu i čuvaju njenu prirodnu kiselost. Savet je da se ne koriste komercijalni proizvodi za kupanje.

Usne treba namazati balzamom pre izlaska na vetar. Usne su izuzetno osetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće.

Koža je organ čula dodira i pored svoje zaštitne uloge ima veliku ulogu na opšte stanje deteta. Važno je da je negovana, glatka meka i da se redovnom negom spreče oštećenja. Koža je ogledalo opšteg stanja organizma, stanja centralnog nervnog sistema i važno je da je zaštitimo od isušivanja i iritacije. Beba se od prvog minuta rodjenja stavlja na kožu svoje majke da oseti nežan dodir i ljubav. Kvalitetna i negovana koža je važan zadatak svakog roditelja. Korisćenjem preparata koji neguju kožu , čuvaju pH vrednost kože i štite kožu od štetnih faktora u toku zime pomažete da koža Vašeg deteta ostane dugo meka i nežna.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA