Nega kože tinejdžera: Pubertetske bubuljice

Bubuljice su jedan od najčešćih problema dece uzrasta 12 do 19 godina. Tokom puberteta dolazi do povećanja količine androgenih hormona, koji utiču na lučenje lojnih žlezdi, dovode do proizvodnje veće količine sebuma i pojave akni.

Foto: Pixabay

Zbog veće količine masnoće na licu dolazi do razvoja bakterija, a bakterija koja izaziva bubuljice se naziva Propionibacterium acnes. Dečaci su u pubertetu skloniji aknama jer imaju više androgena, muških polnih hormona koji podstiču lučenje sebuma.

Zašto deca ne umeju da neguju pravilno kožu?

Adolescenti oba pola, posebno dečaci uzrasta 12-14 godina nemaju dovoljno  informacija o pravilnoj nezi kože. Oni se stide da pitaju o tome kako se koža neguje i čisti, neretko ne održavaju ličnu higijenu na pravi način ili misle da lice treba da peru samo devojčice. Ukoliko se koriste sredstva koja nisu prilagođena njihovom licu može da dodje do sušenja lica i još pojave većeg broja akni.  Osnovni način za borbu protiv bubuljica je odžavanje higijene lica sredstvima posebno prilagođenim za tinejdžersku kožu.

Većina dece ima kombinovani tip kože koja je masna u predelu čela i nosa a na ostalim delovima lica je suva ili normalna. Zbog toga se bubuljice najviše stvaraju na čelu i na nosu..

Kakva sredstva treba da se koriste za negu kože lica u tinejdžerskom periodu?

Važno je da se koriste sredstva za negu kože koja čuvaju i održavaju kiselost kože u idealnim vrednostima i ne remete površinski zaštitni sloj. Očuvanje vrednosti kiselosti kože oko vrednosti pH 5.5 sprečava mogućnost razvoja bakterija na površini kože. Kada se koriste neodgovarajuća sredstva, koži je potrebno i dva sata da se oporavi i vrati u normalne vrednosti.

Pravilna higijena lica je najvažniji način u borbi protiv pojave bubuljica.

Sebamed ClearFace je linija proizvoda specijalno namenjena za negu kože tinejdžera kako bi se sprečila pojava bubuljica.

KORACI ZA NEGU KOŽE LICA:

  1. korak -umivanje

Ujutru i uveče dete treba da se umije i opere lice mlakom vodom i sapunom prilagodjenim koži tinejdžera. Posebno treba da obrati pažnju na regiju čela, obraza i nosa, odnosno T zonu, koja u tinejdžerskom periodu bude najviše masna i sklona stvaranju bubuljica. Neki sapuni koji se koriste za lice mogu da dovedu do još većeg stvaranja sebuma i pogoduju pojavi infekcije.

Sebamed Clear Face sapun je sindet sapun koji se savetuje za umivanje i svakodnevnu negu lica dece uzrasta od 11-19 godina ili mladjih koji ranije ulaze u pubertet. Koristi se kao prevencija pojave akni i bubuljica u tinejdžerskom uzrastu kao i za oštećenu kožu sklonu aknama. Efikasno smanjuje bubuljice i mitisere kod lakših oblika akni.  Blagim dubinskim čišćenjem pora uklanja višak sebuma. Čuva površinsku kiselost kože u vrednostima koje sprečavaju razvoj bakterija.

Posle pranja lica odgovarajućim sapunom lice je potrebno očistiti dva puta dnevno ujutru posle budjenja i uveče pred spavanje antibakterijskom penom. Ujutru se uklanja višak sebuma koji se stvorio tokom noći. Uveče treba očistiti lice od prljavštine iz spoljašnje sredine.

Sebamed clear face antibakterijska pena za čišćenje lica se koristi za intenzivno, antibakterijsko i nežno čišćenje lica, sprečava pojavu akni. Ima intenzivan negujući efekat. Clear face pena efikasno prodire u pore i dubinski ih čisti.  Antibakterijska pena za čišćenje lica ubija bakterije u roku od 5 minuta i može da se koristi na mokroj ili suvoj koži, poboljšava strukturu kože lica i stabilizuje prirodni površinski omotač kože.

  1. korak – intenzivno čišćenje lica tonikom

Za intenzivnu i dubinsku negu kože posle čišćenja najbolje je naneti tonik za lice. Tonik rastvara višak masnoće u porama i sprečava pojavu novih bubuljica i mitesera i povećava otpornost kože. Clear Face tonik se koristi za dubinsko čišćenje lica. Ovaj tonik se nanosi na lice posle umivanja i pranja lica sapunom i penom. Sprečava pojavu akni i čuva kiselost kože. Ovaj proizvod tonira i osvežava kožu, a preporučuje se za korišćenje uvek uveče, posebno kod devojčica koje koriste šminku.

  1. korak – nega lica i sprečavanje crvenila i iritirane kože

ClearFace gel za negu kože predstavlja prozvod za optimalnu dnevnu negu. Posebno se preporučuje za svakodnevno korišćenje kod osetljive kože lica. Sprečava rast bakterija.

  1. korak- umirivanje postojećih promena

Ukoliko su se i pored redovne nege kože lica pojave bubuljice, važno je da se ne diraju prljavim rukama, da se ne cede i da se za njihovo sasušivanje koriste preparati koji na najbolji mogući način deluju na bubuljice. ClearFace gel protiv bubuljica  se koristi za brzo zarastanje bubuljica uz dodatni antibakterijski efekat koji umiruje kožu. Sastojci iz gela sužavaju pore i imaju umirujuće dejstvo na kožu i ubrzavaju oporavak kože. Sebamed ClearFace tonirani krem protiv akni pored direktnog dejstva na akne prikriva promene, crvenilo i nepravilnosti na koži svojom toniranom bojom.

Redovnom upotrebom sva 4 koraka čišćenja lica, smanjuje se pojava akni za 71% u periodu od 2-4 nedelje. Cilj terapije je smanjenje stvaranje sebuma, uklanjanje viška sebuma i nečistoće, i smanjenje pojave bubuljica. Nije lako da se izleče pubertetske bubuljic, potrebno je vremena da se pronadje pravi tretman. Najvažnije je preventivno dejstvo na pojavu bubuljica i da se koža svakodnevno neguje a ukoliko se bubuljice pojave deca treba da se jave pedijatru. Ukoliko se pojava bubuljica spreči pravilnom negom deci se na taj način pomaže da budu sigurniji u sebe i uspešniji u životu.

Pisano u saradnji da brendom Sebamed

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA