Nedostatak gvožđa u organizmu

Gvožđe je mineral koji je potreban našem telu, jer je deo svih ćelija.

Foto: Pixabay

Gvožđe predstavlja deo enzima koji se koriste u mnogim ćelijskim funkcijama. Kada se pojavi nedostatak gvožđa to onda znači da su mnogi delovi tela pogođeni.

Čest umor, glavobolja, kao i nervoza mogu se pojaviti kao simptom anemije koja je izazvana baš nedostatkom gvožđa u organizmu. Kada spavate malo a radite puno onda se to uglavnom prepisuje prekomernom radu, ali svi ti simptomi mogu biti znak ozbiljnih problema.

Simptomi kod nedostatka gvožđa

Nedostatak gvožđa dovodi do slabosti mišića, i to se pripisuje hroničnom umoro. Ova pojava je alarmantna i predstavlja jednu od najčešćih pojava, potrebno je da na vreme reagujete i posavetujete se sa izabranim doktorom.

Potrebno je da vodite računa i o stanju kože, kose, noktiju. Preterana krhost, gubitak kose, promena boje kože, kao i smanjen osećaj za ukus na jeziku mogu ukazivati na to da imate nedostatak gvožđa.

Tokom obilnih menstruacija i gubitka krvi, povećava se i gubitak gvožđa, stoga je potrebno da dobro pratite svoje cikluse i vodite evidenciju o tome kada će oni biti.

Ukoliko imate česte infekcije ili prehlade onda i često uzimate lekove, a gotovo svi antibiotici mogu dovesti do takozvane medicinske anemije.

Vrlo je važno da uradite analizu krvi i utvrdite da li imate anemiju. Ovo je moguće uraditi u svim većim biohemijskim laboratorijama ali i hematološkim centrima.

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa u organizmu

Iako kao i kod svake bolesti, osobe koje su različitih polova i godina imaju mogućnost da dobiju anemiju, međutim ova bolest se više pojavljuje kod osoba ženske populacije u starosnoj dobi od 15 – 45 godina.

Koji su to razlozi za ovu činjenicu?

Razlozi mogu biti redovna menstruacija, trudnoća i laktacija kada je u telu potrebna veća količina gvožđa nego inače, kao i porođaj sa značajnim gubitkom krvi.

Anemija može biti praćena i drugim bolestima kao što su čirevi, kile, rak, hemoroidi. U ovim slučajevima uzimanje gvožđa Vam više može doneti štete nego koristi.

Zato pre nego što se odlučite na lečenje, potrebno je da imate dijagnozu. Samo test krvi koji budete radili ne može Vam zasigurno reći da li je nivo gvožđa zaista nizak.

Anemija se usled nedostatka gvožđa javlja na nekoliko dana, razvija se veoma sporo i dovodi do hroničnog stanja. To dovodi do velikog umora, na koji se većina ljudi žali, misleći da je to izazvano velikim naporima na poslu, ne sluteći da postoji određen nagoveštaj da imaju ovu bolest.

Hrana bogata gvožđem

Postoji dosta namirnica koje su bogate gvožđem i koje se preporučuje usled nedostatka gvožđa u organizmu. Šta sve možete jesti?

Plodove mora, žitarice, mahunarke, crveno meso, tofu sir, voće i povrće, orašasto voće i semenke.

Plodovi mora su dosta dobri za nadoknadu gvožđa. Među njim najbolje je da jedete sardele, tune, škampe, dagnje i školjke.

Crveno meso i drugi proizvodi koji se dobijaju od mesa, predstavljaju odličan izvor gvožđa. Ovde se najčešće preporučuje konzumiranje svinjskog mesa, teleće jetre, kokošijeg mesa kao i goveđeg.  Možete spremati meso na različite načine, pržiti ga, grilovati, kuvati. Odlično je u kombinaciji sa povrćem.

Tofu sir se dobija iz sojinog mleka. Ova namirnica je izuzetno bogata gvožđem. Jedna čaša tofu jogurta može podmiriti do trećine dnevnih potreba sa gvožđem. Ovaj sir može se jesti posebno ili se može dodavati u salatu ili koristiti u desertu.

Mahunarke koje su pogodne kod nedostatka gvožđa su najviše grašak, pasulj i sočivo.

Što se orašastog voća tiče, najpreporučljivije je jesti kikiriki, badem i orahe jer su izrazito bogati gvožđem. Najbogatije gvožđem su još i semenke bundeve.

Voće i povrće je uvek bilo zdravo jesti. Ono se pokazalo dobro i kod pojave nedostatka gvožđa. Dobar izvor gvožđa mogu biti spanać, kelj, brokoli. Pored toga sušenje šljive, kajsije, suvo grožđe, suve breskve veoma su korisne kod anemije, one mogu pomoći da se spreči sama anemija. Peršun i artičoke takođe možete jesti jer su i one dobar izvor i vitamina i minerala, a i gvožđa takođe. Možete praviti razne salate od voća i povrća. Pored toga možete napraviti sokove ili smutije.

20 %  gvožđa dobijamo od hrane koja je mesnog porekla, dok nekih 6-7% dobijamo iz voća ili povrća. Da bi se nadoknadio nedostatak gvožđa, potrebno je korigovati način ishrane i uvesti mesne prerađevine, meso, ribu u svoj jelovnik.

Kako sprečiti pojavu nedostatka gvožđa?

Ovu pojavu najlakše je sprečiti tako što ćete početi da korigujete svoju ishranu i promenite svoj jelovnik. Morate konzumirati više hrane organskog porekla. Jedite proizvode i biljnog i životinjskog porekla, tako što ćete ih kombinovati u toku obroka. Na primer možete jesti meso u kombinaciji sa barenim povrćem ili salatama od povrća. Tako ćete najbolje zadovoljiti svoje potrebe za hranom, dobićete dovoljno energije, a uz sve to ćete i nivo gvožđa u organizmu održati na optimalnom nivou.

Čim primetite neke od simptoma obratite se svom doktoru i sa jim se dogovorite o uzimanju dodataka gvožđa kako biste krenuli što pre sa rešavanjem ovog problema, jer u dosta slučajeva ćete teško uspeti da sve rešite samo redukcijom ishrane.

Kako nadoknaditi nedostatak gvožđa?

Sem hrane koju biste trebali unositi, možete koristiti određene lekove i preparate koje Vam je prepisao lekar. Šta morate znati prilikom uzimanja ovih preparata?

  • Preparati će se bolje absorbovati kada ih uzimate u popodnevnim časovima
  • Nemojte piti mleko, jesti hleb, jaja i mlečne proizvode dva sata nakon uzimanja preparata od gvožđa jer oni mogu da uspore apsorbciju gvožđa
  • Ako pored gvožđa imate propisano uzimanje kalcijuma i magnezijma onda ih koristiti ujutro, a gvožđe unosite uveče
  • Sok od narandže je izrazito bogat vitaminom C, on je dosta dobar jer podstiče apsorbciju ove materije
  • Preparati za gvožđe ne smeju se uzimati tokom jela, već u određenim intervalima između obroka
  • Gvožđe u kapsulama se dosta sporije apsorbuje, ali zbog toga ima i efikasnije dejstvo.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA