Neću da odrastem, pa da budem sluga…

A koji je rezultat “zabrane uživanja” i nedostatka vremena za roditelje i njihove želje? Deca ne žele da preuzmu ovu ulogu kada odrastu.
Neću da odrastem, pa da budem sluga…

Foto: Flickr

“Neću da odrastem! Neću ni da imam decu! Ja ne želim da budem sluga!” , kaže devojčica u 12. godini života. Zapitala sam se, možda ćete i vi. Kako izgledamo deci?

Niz veoma opasnih saveta o roditeljstvu, kojima smo prilično napadno izloženi poslednjih godina, imaju zajedničku crtu – roditelj je prilično zanemaren sa svim svojim potrebama i emocijama. A koji je rezultat “zabrane uživanja” i nedostatka vremena za roditelje i njihove želje? Deca ne žele da preuzmu ovu ulogu kada odrastu.

Dakle, pored toga što je izuzetno važan segment odraslog čoveka ugrožen, čak je i štetan za decu.

Mama se sprema za bioskop sa drugaricama. Ćerka od 4 godine je pita gde ide. “Kod lekara”, odgovori joj mama.

Ako se pronalazite u ovom primeru, promenite pogled na svoje uživanje. Time što sebi ispunjavate želju, niste detetu ništa oduzeli. Čak naprotiv. Srećna mama je dobra mama. Uvek može i lošije, pa neki roditelji nemaju ni malo vremena samo za sebe, ni ne idu nigde bez dece sem na posao. Ako nisu dali otkaz da bi gajili decu. Ne osuđujem, okolnosti su različite, ali to nije poželjna situacija.

Roditeljski život i raspoloženje su najjača slika i informacija koju deca i omladina imaju o budućnosti. Sa žarom i divljenjem ili sažaljenjem će deca gledati u svoje sutra, posredno. Atmosfera sreće ili dosadne svakodnevice u dom se neprimetno uvuče preko mamine i tatine energije. Retko koga usrećuje svakodnevica puna obaveza i rutine.

Kako se bori za svoje snove? Šta je samopouzdanje? Samopoštovanje? To se putem modela najbolje prenosi na mlade. Uz to ide i važna lekcija i preduslov za sreću: saznanje da su svi jednako važni i da niko nije najvažniji. Ako je neko srećan – to nas ne čini nesrećnim.

Ako smatrate da je tekst netačan, zažmurite i zamislite svoju mamu u situaciji u kojoj biste želeli da je vidite. Sigurna sam da je odmorna, srećna, našminkana i radi nešto što voli, a ne umorna i veštački nasmejana, pere sudove i čisti po ceo dan. Deo dana svakako je namenjen za to, ali ne ceo i ne svaki. Priuštite svojoj deci da osete vašu sreću. Umereno, ali obavezno ispitajte svoje najdublje želje, pronađite samo svoj kutak, hobi… neki oblik sreće, koji vam treba koliko i vazduh. I ništa loše se neće desiti, naprotiv.

Piše: Snežana Golić, pedagog

Izvor: Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA