Ne prekrivajte kolica u kojima je beba, ni laganom tkaninom!

Roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi spječili pregrejavanje beba tokom vrućih dana, no često nisu svesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok zraka i upravo to može dovesti do pregravanja

Foto: Pixabay

Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnosti boravka na suncu, a mi vas podsećamo i na ekpserimetn koji su izele švedske novine Svenska Dagbladet. Prebacili su laganu tkaninu preko dečjih kolica i objavili zapanjujuće rezultate.

Cilj ekpserimenta je bio videti koliko vruće može biti u dečjim kolicima, kada ih se ostavi na suncu između 11.30 i 13 sati. U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepena Celzijeva, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stepeni. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stepeni!

Engleski liječnik dr. Babar Farooq komentirsao je za Manchester Evening News kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi sprečili pregrevanje beba tokom vrućih dana, no često nisu svesani da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok zraka i upravo to može dovesti do pregravanja.

“Ako po vrućini vozite dete u kolicima, radije koristite suncobran ili senilo i koliko god možete izbegavajte šetnju na mestima gde ste direktno izloženi suncu”, savetovao je.

Bilo bi najbolje sasvim izbegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savetuje naša pedijatrica dr. Giovanna Armano i dodaje da bebe i decu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšai letne vrućine.

Mis mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA