Ne poredite svoju bebu sa drugim bebama

Iako stručnjaci stalno upozoravaju da se svaka beba razvija svojim tempom, sve je više mladih roditelja koji osećaju neku vrstu anksioznosti jer smatraju da se njihovo dete ne razvija onako kako to piše u razvojnim tablicama

U moru informacija o tome što njihova beba u određenom periodu odrastanja mora, može i treba, mnogi roditelji strahuju da se dete ne razvija pravilno.

Mame na društvenim mrežama čitaju o tome što sve mogu druge bebe, na internetu nalaze tekstove o tome što bi bebe trebalo da rade u kojem periodu razvoja, a kao posledicu samo osećaju stres i frustraciju.

„Zbog teskobe koju osećaju roditelji, vezano uz razvoj svojih beba, brojnim mamama treba podsetnik da je sa njihovom bebom sve u redu“, izjavila je pedijatrica Mona Amin za portal babygaga.com.

Kada se razvoj njihove bebe ne poklopi sa datumima u razvojnoj mapi, mame i tate počinju sebi da prebacuju da su zakazali kao roditelji. Kada dete, na primer, ne može da uhvati bradavicu, mame počinju da se pitaju: „Što radim pogrešno? Zašto ne mogu da dojim?“

Ili, kada dete napuni 12 meseci i još nije počelo da hoda, prevagne osećaj krivice, pa mama kaže: „Dete mog prijatelja već hoda, a ima samo 10 meseci!“

Ako ste se prepoznali u ovim navodima, stručnjaci savetuju da uvek kad vas obuzmu strahovi, imate na umu sledeće:

1. Da vaše dete ima svoj vremenski proces i liniju razvoja.

2. Da se početak hodanja, govora i odlazak na nošu odvijaju onim tempom koji je najprimereniji za vaše dete.

Ako ste zabrinuti i mislite da je vaše dete frustrirano jer ne može da hoda ili govori, obratite se pedijatru.

„Danas na društvenim mrežama postoji puno grupa za mame u kojima one upoređuju decu. Mnoge od njih iznose svoja iskustva o tome u kojem je periodu njihovo dete usavršilo neku veštinu, što je za mnoge mame izvor brige i straha da sa njihovom bebom nešto nije u redu. Zbog stresa koji tada osećaju, mame gube iz vida da njihova beba zapravo napreduje“, upozorila je Amin.

Zabrinutim roditeljima savetovala je da hitno promene pogled na ulogu koju imaju prekretnice.

„Kada razmišljate o prekretnicama, razmišljajte o tome da su one samo vremenski okviri u kojima bi bebe trebalo da savladaju neku veštinu“, rekla je ona.

Kao primer je navela početak hodanja. „Normalni“ period u kojem bi dete trebalo da prohoda je do 18 meseci. Reč je o, rekla je, prilično dugačkom periodu i bez obzira na to je li vaše dete prohodalo sa 10, 12 ili 18 meseci, budite mirni jer se ono razvija potpuno normalno.

„Kada se mama utrkuje sa drugim mamama kako bi njena beba što pre stigla do prekretnice, propušta važne trenutke sa svojim detetom“, upozorila je Amin i istakla da to može imati loš uticaj i na odnos mame i bebe, a može se negativno odraziti i na razvoj.

„Kada mama želi na silu da natera svoju bebu da progovori, jer smatra da bi ona već trebalo da zna određeni broj reči, detetu to samo može biti stresno“, rekla je Mona Amin koja poručuje roditeljima da prestanu da upoređuju svoje bebe sa drugima.

Prema tablici koju je razvio američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, važno je pripaziti na to kako se vaše dete igra, uči, govori i ponaša.

Prekretnice pokazuju što je tipično za određeni uzrast, ali prilagođavanje detetovim potrebama i željama najbolji je način da mu pomognete da napreduje.

U nastavku pročitajte još nekoliko saveta:

-Pronađite način kako da pružite potrebnu podršku, a da ne požurujete proces učenja.

-Nemojte kriviti sebe i pokušajte da ne stvarate veliki pritisak na dete u želji da ubrzate njegov razvojni proces.

-Očekivanja koja ste postavili sebi ne samo da predstavljaju stres za vas, nego i za dete.

-Razgovor sa lekarom može vam pomoći da stavite vaša očekivanja u realnu perspektivu.

-Ne zaboravite da je vaše dete jedinstvena osoba.

-Ponašanje i iskustva vašeg deteta nisu uvek pod vašom kontrolom.

– Kada naučite da prihvatite svoje dete baš onakvo kakvo ono jeste, ono će se i samo osećati prihvaćenije, a vi ćete se opustiti i uživati u roditeljskoj ulozi.

Izvor: roditelji.hr

Podeli:

Komentari

  1. Ljubica says:

    Dali je normalno da bebi izostane stolica jedan dan beba ima mesec ipo dan , na mesovitoj je ishrani


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA