Ne kažnjavajte dete ako noću mokri u krevet

Dr Zoran Radojičić o enurezi koja sa polaskom u školu kod mališana postaje izraženija: Nekontrolisano curenje mokraće tokom sna ima oko 10 odsto sedmogodišnjaka, ali se uspešno prevazilazi

Problem noćnog umokravanja kod jednog broja mališana postaje još izraženiji pred polazak u školu, jer je za neke ulazak, a za neke povratak u školske klupe na neki način stresan. Najveća greška koju roditelji u takvim situacijama mogu da naprave jeste da vrše dodatni pritisak na dete. Zato baš ovih dana Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, između ostalog i tematskim bilbordima skreće pažnju da nikako ne treba kažnjavati dete ako noću mokri u krevet.

Iako o njemu roditelji nerado govore, problem noćnog umokravanja nije retkost, a lečenje medikamentima traje do šest meseci. U intervjuu za “Večernje novosti” profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, specijalista dečje hirurgije i urologije, ukazuje da u Srbiji oko 10 odsto sedmogodišnjaka pati od nekontrolisanog curenje mokraće tokom sna. To je, naravno, samo procena, tačan broj dece sa ovim problemom se ne zna.

* Da li roditelji na vreme traže stručnu pomoć?

– Nažalost ne. Roditelji odlažu javljanje lekaru jer smatraju da će problem spontano nestati. Deca koja mokre u krevet ne rade to namerno i nikako se ne preporučuje da ih zbog toga roditelji kažnjavaju. Enureza je veoma čest problem i u praksi vidimo da biva zanemaren, a veoma nepovoljno utiče na kvalitet života cele porodice, i može ostaviti dugoročne zdravstvene i psiho-socijalne posledice po dete.

* Šta je zapravo reper, kada treba potražiti pomoć lekara?

– Kada dete do pete godine ne uspostavi potpunu kontrolu nad mokrenjem, ali i kada se umokri jednom ili dva puta nedeljno, potrebno je obratiti se lekaru.

* Kada je noćno umokravanje posledica fizioloških, a kad emocionalnih problema kod dece?

– Najčešći razlozi noćnog mokrenja su smanjeni kapacitet bešike, pojačana proizvodnja mokraće u snu i čvrst san. Češće je kod dečaka i veoma često je i roditelj imao sličan problem u detinjstvu. Znatno ređe su u pitanju različiti psihološki problemi, poput poremećene porodične dinamike ili nasilja.

* Noćno mokrenje ipak ne može da se posmatra kao izolovan problem, jer ono značajno opterećuje tu decu.

– Zanemarivanje ovog problema nepovoljno utiče na mnogo oblasti života deteta i porodice na školske odnose i uspeh, emotivnu dobrobit deteta, samopouzdanje i dnevno funkcionisanje.

* Da li porodica uvek reaguje na pravi način?

– Kada dete mokri u krevet, neretko i svakodnevno, to remeti život deteta, ali i ritam cele porodice. Dešava se da roditelj pribegne kažnjavanju deteta kako bi rešio problem. Ovo je nevoljna radnja i kazna nije rešenje. Naprotiv, celu situaciju učini još težom. Psihološke posledice noćnog mokrenja su povlačenje deteta, pojačana stidljivost, smanjeni socijalni kontakti, pa posledično i razvijanje depresivnih i anksioznih stanja. Veoma je važno detetu pružiti podršku, posebno kada je reč o adolescentu jer je taj period inače veoma izazovan. Dete koje se budi u mokrom krevetu je dete koje pati i važno je pružiti mu medicinsku i psihološku podršku.

Podeli:

Komentari

  1. Sladjana Petrović 23.10.2019 u 09:57

    Moj sin je imao četiri godine i tri meseca kada je prvi put imao noćno mokrenje. Sada ima pet godina, taj problem još uvek traje. U nadi da će spontano enureza proći, s obzirom na to da se ne umokrava svaku noć (nekad prođe i 3 do 4 dana) nismo se obratili pedijatru za pomoć. Sina nikad nismo kažnjavali niti osudjivali zbog ovog problema. Rešili smo da se obratimo lekaru. Molimo Vas da nam date savet koja vrsta terapije je najadekvatnija za enurezu koja bi dala najbolje rezultate.
    Unapred zahvalna.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA