Ne forsirajte decu da se izvinjavaju

Ne terajte decu da se izvinjavaju. Uostalom, ako se dete izvinjava jer to mora učiniti da zadovolji formu, onda je to u dečjim očima čista laž.

Foto: Pixabay

Forsirana izvinjenja donose više štete nego koristi jer su potpuno u neskladu sa onim što deca u tom trenutku osećaju, smatraju psiholozi.

Izvinjenje može da pomogne kako bi se stvari popravile među decom, ali potpuno je pogrešno prisiljavati ih da se izvinjavaju, ističu dečji psiholozi.

Recimo kada dete terate da se izvini svom prijatelju jer ga je udario/uzeo igračku/počupao… dete će vam reći da mu je jako glupo da se izvinjava jer je ljuto i jer ga to što ga terate da izvinjava čini da bude još više ljuto.

Ili, može doći i do situacija u kojima se dete kojem se neko izvinio oseća glupo i još više ljuto zbog toga jer je svesno da to izvinjenje nije došlo od srca i da dete, koliko se god izvinjavalo, to radi samo zato što ga na to teraju roditelji.

Uostalom, ako se dete izvinjava jer to mora učiniti da zadovolji formu, onda je to u dečjim očima čista laž. I imaju pravo. Jer forsiranje nečega decu zapravo uči pogrešnim lekcijama, i kao takvo, forsirano izvinjenje neće rešiti nastali problem. Brojne sudije su to i dokazale.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA