Nažalost, nema zime bez gripa

Ponekad nas mimoiđu prave epidemije, ali se već javljaju sporadični slučajevi, ali još uvek (srećom) nema prave,  epidemije, ali da se spremimo!

grip

Foto: Flickr

 • Ko je uzročnik gripa?

Naravno virus! Virus gripa pripada porodici koja se naziva Influenza viridae, pa je influenca – latinsko ime gripa, postalo poznato i van medicinskih krugova. Ima nekoliko tipova virusa, koji se označavaju velikim slovima abecede (A i B su najpoznatiji), u okviru kojih se nalaze podtipovi koji su dobili brojeve.

 • Kako se grip “zaradi”?

Izvor virusa je bolesno dete ili odrasla osoba. Kako su disajni organi mesto gde se virus prvo nastani, odatle se lako izbacuje u spoljašnju sredinu – kijanjem, kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa obolelim detetom. Ako se, na primer, bolesno dete zakašlje i stavi ruku na usta, pa se nakon toga rukuje sa zdravim detetom (istom rukom) – eto širenja zaraze (ne samo gripa). “.

 • Zašto je baš zima vreme za grip?

Virus gripa se neverovatno lako i brzo širi, a hladnoća je njegov saveznik iz mnogo razloga. Virus se u hladnom okruženju prijatno oseća i duže živi, pa se i lakše prenosi. Hladno vreme okuplja decu uglavnom u zatvorenim prostorima, gde se virus lako i brzo širi. Tako će dete u vrtiću, školi, autobusu ili na rođendanu veoma lako da “zakači” grip.

Sa druge strane, zimi nedostaje sunca, a zato je i smanjeno stvaranje vitamina D3 u koži, a on je IZUZETNO važan za jak imunitet!

 • Zašto je grip opasniji od ostalih respiratornih virusa?

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluzokožu disajnih organa, ali virus gripa je pravi šampion u ovoj ružnoj disciplini. Njegovo širenje unutar organizma obolelog deteta je mnogo brže u odnosu na druge zimske viruse, pa zato virus gripa daleko češće daje komplikacije, od kojih su neke veoma ozbiljne. Za grip se slobodno može reći da je bolest čitavog organizma!

Grip traje duže od većine drugih bolesti koje izazivaju zimski virusi. Dete se muči bar pet do sedam dana, a kod mlađe dece ili kod osetljivih mališana to traje i duže!

 • Kako se prepoznaje dete sa gripom?

Prvi znaci gripa se ne razlikuju značajnije od ostalih infekcija – dete se prvo “potuli”, izgubi uobičajenu živost, a potom se veoma brzo javljaju sledeći simptomi i znaci:

 • Visoka temperatura – febrilnost

Ona je posledica pravog rata, odnosno borbe detetovog odbrambenog (imunog) sistema. Karakteristično je da prvih dana bolesti većina dece prilično loše reaguje na lekove koji obaraju visoku temperaturu. Čak se desi da temperatura poraste posle leka (srećom retko), što je zaista uznemirujuće. Zato treba u pomoć prizvati tuširanje mlakom vodom, naročito u intervalima između dve doze antipiretika.

 • Dete veoma loše izgleda – loše opšte stanje

Većini gripoznih mališana je skoro stalno loše – i kad imaju, i kad nemaju visoku temperaturu. Ovo razlikuje grip od ostalih respiratornih virusa gde pad temperature obično dovodi do popravljanja raspoloženja deteta.

 • Loš apetit

Odbijanje hrane je čest pratilac gripa, a neretko deca nerado uzimaju i tečnost. Jedan broj dece povraća, pa je problem dodatno uvećan. Visoka temperatura “suši” dete – dolazi do gubitka veće količine tečnosti, a ako ono tečnost ne unosi dovoljno – nastaje dehidracija. Zato dete ne treba terati da jede, ali ga treba “nutkati” da pije.

 • Slinavljenje i kašalj

Ovo je posledica direktnog dejstva virusa na nos i grlo, ali i dušnik. Sluznica disajnih organa se brani pojačanim lučenjem sekreta, ali on tada postaje problem za dete koje ima zapušen nos i skoro stalno kašlje.

 • Bolovi u celom telu

Veća deca jasno opisuju da ih sve boli. Potpuna lomnost i bolovi u kostima i mišićima su prilično karakteristični za grip. Nije retka glavobolja! Ovaj bolni sindrom je takođe rezultat prodora virusa u ceo organizam, pa i u nervni sistem – koji prenosi bolne draži, ali je delom i posledica borbe organizma sa virusom.

 • Koliko grip traje?

Trajanje bolesti zavisi od vrste virusa gripa, ali i odbrambene sposobnosti organizma. Obično grip ne traje kraće od sedam dana. No, to važi za većinu starije dece, ali ne i za mališane. Mlađa deca, kao i ona koja su slabijeg imunološkog sistema, boluju i po desetak dana (nekad i više). Naravno, ako se jave komplikacije gripa, onda je cela priča duža, pa oporavak može da se produži i na par nedelja.

 • Može li dete iste zime da dva puta oboli od gripa?

Preležan grip iza sebe ostavlja kratkotrajan imunitet, ali ipak dovoljan da u istoj sezoni ne može dva puta da se dobije isti virus. Nažalost, trenutno vladaju tri virusa gripa, tako da se može desiti (iako nije velika šansa) da isto dete dobije dva različita virus u istoj gripnoj sezoni!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA