Naučnici otkrili da deca posle zaraze koronom imaju više antitela od odraslih

Deca mlađa od 10 godina imaju veći nivo antitela od adolescenata i odraslih posle preležanog korona virusa, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu JAMA.

Foto: Freepik

Ovaj stručni rad delom bi mogao da odgovori na pitanje koje naučnici i dalje aktivno proučavaju – zašto su deca manje pogođena simptomatskim oblicima korona virusa?

Naučnici su analizirali više od 31.000 seroloških testova (merenje prisutnosti antitela u krvi) sprovedenih u Njujorku između aprila i avgusta 2020. godine. Usredsređeni su bili na pozitivne rezultate testiranja koji ukazuju na preležan kovid 19.

Prema tim rezultatima, deca u dobi između jedne i 10 godina razvila su srednji nivo IgG antitela, koja je bila znatno više nego kod odraslih.

IgG je vrsta antitela koja se nalazi u međućelijskom prostoru i štiti ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovih antitela može se dokazati da je postojalo prethodno oboljevanje ili da je sprovedena imunizacija.

Istovremeno, najniži nivo antitela IgG uočen je kod mlađih odraslih osoba u dobi između 19 i 30 godina, pre nego je porasla s godinama života, a razlozi za to su još uvek nejasni, kažu autori istraživanja.

Analize su sprovedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od dece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio da se uporedi imunski odgovor kod različitih doba.

Pokazalo se da je srednji nivo IgG antitela dvostruko viši kod dece u dobi između jedne i 10 godina u odnosu na adolescente (11 do 18 godina), a među njima je ona bila dvostruko viša nego kod mlađih odraslih odoba (19 do 24 godine).

– Rezultati naše studije upućuju na to da bi razlike u kliničkim manifestacijama korona virusa kod pedijatrijskih bolesnika, odnosno dece, u poređenju sa onom kod odraslih pacijenata, delom mogle da budu posledica imunološkog odgovora povezanog sa životnom dobi pacijenta – pojasnili su autori.

– Dakle, naši podaci mogu delimično da objasne svekupuno slabije simptome i teže oblike bolesti kod zaražene dece – naveli su.

Kako su dodali, važno je napomenuti da je utvrđeno da su serološki testovi bili pozitivni kod sličnog procenta dece i adolescenata u odnosu na odrasle osobe i da to upućuje na mogućnost da bi deca, čak i da razviju blagu kliničku sliku bolesti, mogla da predstavljaju veliki izvor virusa.

U studiji koja je prošlog meseca objavljena u časopisu “Nature” istaknuto je da se deca znatno bolje brane od virusa zahvaljujući boljem urođenom imunom odgovoru organizma, onom koji postoji i pre stečenog imuniteta, koji rezultira nastankom antitiela.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA