Naučnici kažu da su “odeljenski klovnovi” u stvari najpametnija deca

Pokazalo se da su najduhovitiji đaci ujedno i oni koji poseduju bolje verbalno zaključivanje i višu inteligenciju.

Foto: Pixabay

Ako je verovati naučnicima, sasvim je moguće da je odeljenski klovn u sedmom razredu zapravo najpametnije dete u učionici.

Humor i inteligencija su usko povezani kod dece uzrasta viših razreda osnovne škole, pokazuje istraživanje u International Journal of Humor Research.

“Naročito nas je zanimalo kako dečiju duhovitost ocenjuju odrasli,” kaže vođa studije Ugur Sak sa Anadolskog univerziteta. “Roditelji i nastavnici bi trebalo da znaju da je kvalitetan humor vrlo verovato znak izvanredne inteligencije.”

Studija je takođe utvrdila da, za razliku od odraslih koji humor doživljavaju kao zabavu, deca humor koriste da bi bila prihvaćena, i zbog toga se razlikuje priroda dečijeg humora.

Kako bi utvrdili koji đaci imaju više duha, naučnici su stučnjacima dali da ocene tekstove koje je 217 dece napisalo za seriju od deset strip sličica. Humoristi su ocenjivali duhovitost dečijih komentara, i pokazalo se da su najduhovitiji đaci ujedno i oni koji poseduju bolje verbalno zaključivanje i višu inteligenciju.

Izvor: Futurism.com / Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA