Naučnici dokazali: Porođaj teži od maratona

Ako ste rodile, maraton za vas neće biti nikakav problem

porođaj

Prema novom istraživanju, trudovi i porođaj najtraumatičnija su iskustva kroz koje žensko telo može prolaziti, sam porođaj zahtevniji je od trčanja maratona, a oporavak od povreda traje i duže od oporavka u profesionalnom sportu. Mame, ako razmišljate početi se baviti trčanjem, naučnici tvrde da bi žene koje su rodile, bez problema mogle bi istrčati maraton.

Novo istraživanje Univerziteta u Mičigenu otkrilo je da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje telo može prolaziti, a sam porođaj za žensko telo je naporniji nego višesatno trčanje! Naučnici su analizirali snimke magnetske rezonance povreda nastalih tokom porođaja i povreda u sportu, a otkrili su da su posledice porođaja slične povredama nastalima tokom bavljenja profesionalnim sportom.

– Kad bi se profesionalna sportistkinja ozledila na terenu kao žena na porođajuu, lekari bi je odmah priključili na magnetsku rezonancu. A lekari sada govore majkama: ‘Prošlo je šest nedelja od porođaja, bićete dobro, više nam ne morate dolaziti’. Ali, nisu sve žene dobro nakon tih šest nedelja, niti su sposobne vratiti se na posao i to je sasvim normalno, nisu lude zbog toga – rekla je Janis Miler, profesorka na U-M školi sestrinstva.

Porodilje imaju povrede slične onim koje zadobiju profesionalni sportisti, ali svakako zaslužuju medalju jer tokom porođaja pretrpe napor jednak istrčavanju maratona od povreda

Prema rezultatima istraživanja, 25 posto porodilja imalo je frakture slične stres frakturama sportisata, 41 posto doživelo je pucanje mišića, a 15 posto dobilo je  povrede koje nikad nisu ni zacelile. Iako većina lekara kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest nedelja, kod nekih žena može potrajati i do osam meseci ili duže.

– Ne govorimo da bi sve žene nakon porođaja trebalo da idu na magnetnu rezonancu. Ali ako žena oseća da se sporije oporavlja, da ima neobične simptome ili se ne oseća ugodno i ne može više raditi Kegelove vežbe, morala bi se obratiti specijalisti – kaže Miler te dodaje da povrede mogu dovesti do problema s mokraćnim sistemom i drugih problema.

Mame, rezultate ovog istraživanja podelite s partnerom ili prijateljima kad vas upitaju: “Boli li porođaj stvarno tako jako?”, a možete zatražiti i medalju, jer je sada naučno dokazano da je zaslužujete.

Izvor: Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA