Naučite školarce da se „druže“ s knjigama

Dobro, „baratanje“ kompjuterom je svakako prednost, ali adolescenti bi morali da se „druže“ i sa knjigom

VAŠ tinejdžer je stalno za kompjuterom? Ne samo da je zavistan od igrica i četovanja, nego je i lektire počeo da čita preko ekrana? Dobro, „baratanje“ kompjuterom je svakako prednost, ali adolescenti bi morali da se „druže“ i sa knjigom.

Pomozite detetu da izgradi ovu naviku, jer ne može da mu škodi, a može i te kako da koristi. Bar će se, s vremena na vreme, skloniti od ekrana, a o znanju i bogaćenju rečnika da i ne govorimo.

Ubedite decu da lektire čitaju u štampanom izdanju i pomozite im da se zainteresuju za knjige koje su primerene njihovom uzrastu. Kupujte im i donosite iz biblioteke zanimljiva štiva, koja ne postoje u elektronskom izdanju, kako bi shvatili prednost papira nad ekranom. Nabavite im bestselere na osnovu kojih su snimljeni i filmovi, pa onda zajedno analizirajte priču iz knjige i sa velikog ekrana.

Kada krenete na zajednički put ili na izlet, spakujte knjige za sebe i za njih, kako biste im u nekom zgodnom trenutku predložili da čitate u isto vreme. Napravite od toga porodični ritual.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram