Naučite ih da cene novac

Ako dete jako želi nešto skupo zajedno se dogovorite koliko treba da štedi da bi prikupilo potrebnu sumu

Tinejdžerski prohtevi često premašuju kućni budžet, pa su roditelji uglavnom u nedoumici kako da razgovaraju sa detetom i objasne zbog čega ne mogu da im kupe, na primer, najskuplje patike ili najnoviji mobilni telefon.

Strahuju da dete neće razumeti, da će biti “lošije” od vršnjaka, da će patiti, suočiti se sa osećajem inferiornosti i stida, kao i da će se teže uklopiti u grupu.
Međutim, psiholozi tvrde da se deca uče vrednosti novca mnogo pre adolescencije, a najvažnije je naučiti ih da cene novac i da shvate da on “ne pada sa neba”.

Zbog toga, decu “vežbajte” još od predškolskog perioda, tako što ćete mu dati simboličan džeparac koji može da potroši kako želi.

Važno je da dete shvati da ponekad mora da sačeka da bi dobilo ono što hoće, kao i da njegove potrebe nisu jedine. Kada nešto jako želi, a nema dovoljno novca, objasnite mu da mora da uštedi džeparac i da određenom sumom koju dobije treba da raspolaže neko vreme, jer neće dobiti drugu.

Kada dete stasa u tinejdžera već bi trebalo da ima osećaj i da zna vrednost novca. Tada ga možete uključiti u kućni budžet na taj način što će uvek znati kakva je finansijska situacija i u skladu s tim dobijati ono što mu je potrebno.
Možete i da zatražite da neku malu sumu od svog džeparca “ulaže” u kuću kako bi se učio odgovornosti.

Kada dođe sa željom da mu kupite nešto skupo, psiholozi savetuju da saznate zašto to želi. Ako je odgovor “zato što to ima neko iz društva”, nemojte mu udovoljiti. Ukoliko jako želi nove patike ili mobilni telefon, zajedno se dogovorite koliko treba da štedi ili čega drugog je spremno da se odrekne kako bi sakupilo dovoljnu sumu. Kada dobije novac od šire porodice ili prijatelja dozvolite mu da s njim samostalno raspolaže, ali nemojte da pristanete da ga brzo potroši, a da onda vi kupite ono što mu se dopada. Razgovarajte sa detetom kao sa odraslom osobom i nikada nemojte da lažete i izmišljate razloge zbog kojih nešto ne možete da mu priuštite, jer će tinejdžer to osetiti i misliti da ga ne poštujete dovoljno.

Stručnjaci tvrde i da je u adolescenciji kontrola trošenja novca izuzetno važna, pa čak i ako dobro finansijski stojite nemojte dozvoliti prekomerno trošenje. To će detetu štetiti, jer neće shvatati da je za raspolaganje novcem potrebna i odgovornost. Ako primetite da previše troši, to onemogućite, ali naravno, uz objašnjenje i dobre argumente.
Ukoliko izrazi želju da se zaposli kako bi došao do novca, nemojte to da branite ako ga posao ne sprečava da obavlja školske obaveze.
Neće biti lako, jer je učenje deteta o vrednosti novca dugotrajan i mukotrpan posao, koji prate svađe, rasprave, prebacivanja…
Ali, ukoliko uspete stvorićete ličnost koja će dobro baratati novcem i znati da ga ceni.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA