Naučite dete da vas ne prekida u tri koraka

Dok sam pokušavala napisati ovu priču moje dete me prekidalo nekoliko puta. To je jedan od najfrustrirajućih aspekata majčinstva, taj neprekidni niz prekidanja i besmislenih pitanja. Na žalost, ovo prekidanje je način na koji oblikujete njihov mali nerazvijeni mozak u mozak samostalne odrasle osobe.

Foto: Flickr

Očekivanje da naučite vašeg trogodišnjaka da vas prestane prekidati nemoguća je misija zato što njihov mozak jednostavno radi na takav način ali postoje tri koraka uz pomoć kojih možete ograničiti njihova prekidanja.

Postavite razumna očekivanja

Kao prvo, morate shvatiti da vaše znatiželjno dete koja vas prekida ne želi namero da vam slomi volju. Oni jednostavno nemaju još uvek dovoljno razvijen mozak da kontrolišu svoje impulse i za njih se sve dešava poprilično spontano. Prvi korak u ovom procesu je da u potpunosti prihvatite činjenicu da vas vaši klinci ne pokušavaju izluditi i da je čak i sa treningom gotovo nemoguće naučiti trogodišnjake i četverogodišnjake da vas prestanu prekidati.

Neka se smjenjuju razgovor i slušanje

Deca neće znati kako da vode normalne razgovore ako vi ne razgovarate sa njima. Podaci pokazuju da i ako to radite, ne radite to verovatno dovoljno. Istraživanja su dovela do prilično zastrašujućih podataka da roditelji provode svega deset minuta sedmično na stvarne razgovore sa decom. Drugi korak je da vodite koncizne i korisne razgovore sa decom. Stručnjaci preporučuju da razgovor pretvorite u svojevrsnu igru u kojoj se sagovornici smenjuju u govoru i slušanju. Postavite tajmer na dve minute i recite detetu da mama ima dve minute u toku kojih se ne sme prekidati i da će posle toga dete imati dve minute. Ovu igricu možete igrati bilo gde, dok se vozite na povratku iz škole, kod kuće za trpezarijskim stolom i u mnogim drugim svakodnevnim situacijama.

Signalizujte deci šta trebaju raditi uz pomoć ruku

Bez obzira na to koliko vremena provodite u treniranju dece kada nekog smeju a kada ne smeju prekidati ona će vas i dalje prekidati. Iz toga razloga od velike pomoći može biti da poradite na nekoliko signala kao što su podizanje ruke ili lagano stezanje ručice kako biste im stavili do znanja da u tom trenutku trebaju prekinuti sa govorom. Možete pokušati i sa metodom da dete priča sa omiljenim medvedićem kada vi niste dostupni.

Bez obzira o kojoj tehnici se radi važno je da imate strpljenja. Ne smete zaboraviti da se mala i predškolska deca ne mogu dugo zadržavati na jednoj misli (maksimalno trideset sekundi) tako da se trebate truditi da uvek ostanete mirni u takvim situacijama.

Izvor: Fatherly.com / Lola magazin

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA