Naučite dete da govori hvala! Razvijete zahvalnost kod mališana i odgajite srećno dete!

Sve češće i ćešće u parku srećem roditelje koji zaborave da podsete dete da kaže „hvala“. Sve ćešće čujem da za tim i nema potrebe, kad, eto i nisu neke velike stvari  u pitanju… I zaista, nisu to velike stvare, ali davno je rečeno da život čine sitnice… a zahvalnost, složićemo se, nije sitnica.

zahvalnost

Jednostavna „hvala“ igra

Deca danas, od najranijeg uzrasta lako dolaze do ostvarenja svojih želja. Psiholozi veruju da tako nema ni priželjkivanja niti snova o nečemu što je van domašaja. A opet, od najranije uzrasta, moguće je kroz zabavne igre, uvesti „hvala“ u dečiji rečnik. Igru koja sledi vrlo često igram sa najmlađim sinom.

Sedimo na podu ili za stolom, blizu jedno drugog. Ispred nas je više igračaka koje mališan može podići jednom rukom. Kada se odluči za neku, uzme je za ruku i krene da je stavi u usta (mi smo sada u fazi upoznavanja sveta po ukusu, ali vi slobodno preskočite taj deo), ja kažem- Molim te, daj mi da vidim. I ispružim ruku. U slučaju da vam dete ne pruži igračku odmah, ponovite zahtev i približite ispružen dlan. Deca odlično razumeju neverbalnu komunikaciju. Sačekajte da dete spusti igračku na vaš dlan. Ukoliko mališanu niste ranije davali jasna uputstva, može se desiti da je potrebno neko vreme da vam pruži igračku. Budite strpljivi, to je važno. Kada vam dete da igračku, kažite „Hvala“ i skolpite dlan. Zatim je pružite detetu i polako izgovorite- „Izvoli“. Dete će se obradovati. Ponovite igru više puta i vrlo brzo, među prvim rečima vašeg mališana biće i Hvala!

Budite dobar primer

Već sam pisala kako deca uče posmatrajući. Ako već nemate naviku da se zahvaljujete, potrudite se da je razvijete. Zahvalite se drugima kada učine nešto za vas. I to ne samo dragim ljudima, zahvalite se mami na igralištu koja vam napravi mesto na klupi i prodavačici u marketu. Zahvaljujte se ljudima oko sebe i to će ulepšati vašu svakodnevicu. Uz to, bićete odličan primer svom mališanu.

Autor: Jelena Vojvodić

www.toddlersjoy.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA