Umesite i ukrasite praznične medenjake uz pomoć vaših mališana

Medenjaci su sjajni kolači kada su u pitanju praznici.
Mogu da stoje i nekoliko nedelja, od njih možete i da napravite ukrase za jelku, a što je najvažnije, i deca mogu da vam se priključe u pravljenju i ukrašavanju ovih poslastica.
Za testo su vam potrebni sedeći sastojci:
2 dl vode
1 dl meda
2 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica mlevenog karanfilića
1 kašičica mlevenog đumbira
1 kašila sode bikarbone ili dva praška za pecivo
300 grama maslaca
2 šolje šećera
6 šolja brašna
Prvo pomešajte maslac, šećer i med. Zatim dodajte začine i sodu bikarbonu, a nakon toga vodu i na kraju brašno.Testo umotajte u foliju i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.Razvucite testo i dajte deci da se igraju dok seku medenjake u različite oblike.
Gotove medenjake pecite u rerni 5-8 minuta na 200 ºC.
Za preliv su vam potrebni sledeći sastojci:
2 belanca
2 kašike limunovog soka
3 šolje šećera u prahu
prehrambene boje
Ulupajte belanca i limunov sok dok se ne stvori pena. Dodajte prah šećer i lupajte mikserom na maloj brzini, dok se sastojci ne izmešaju, a masa postane sjajna i čvrsta.
Podelite masu na nekoliko delova i dodajte različite prehrambene boje.
Medenjake možete ukrašavati i uz dodatak raznobojnih mrvica, bombonica različitih oblika i boja ili ukrasa za torte i kolače.
Za ravnomerne linije, najbolje bi bilo da koristite špric za ukrašavanje.