Napravite leteće balone, bez helijuma

Naduvani balon je deci jako zabavan, ali, priznajemo, zabavniji je kada je na kanapu i kada ne pada na pod, nego lepo lebdi. Evo ideje kako da napravite plafon od balona.

Evo kako da napravite leteći balon kod kuće bez helijuma. Samo sa nekoliko namirnica koje  imate u svojoj kuhinji. Doduše, moramo vas malo razočarati – ovakvi “domaći” baloni neće lebdeti kao pravi, ali će se 100 % moći zalepiti za plafon i biti ukrasna dekoracija koja će izdržati i do nekoliko sati “lebdenja”.

Porebno je:

– Nekoliko balona;
– Prazna plastična flaša od 1l ili 1,5 l
– Levak
– Sirće
– Soda bikarbona

Priprema:  Napunite 1/3 boce sirćetom. U balon uz pomoć levka stavite 2-3 kašičice sode bikarbone i pažljivo da se soda ne isipa nakačite balon na grlo flaše i reakcija će uskoro uslediti. Balon će se puniti ugljen dioksidom kojeg će ispuštati soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom. Kada se balon napuni dioksidom,   zavežite ga, dodajte mu kanap i potom balon za plafon zalepite uz pomoć statičkog elektriciteta tako što ste balon prvo natrljali ili u materijal koji će dati elektricitet ili, ma znate – malo ga natrljate po svojoj kosi.

Tako zalepljen balon na plafonu može biti barem pet sati – dovoljno za savršen i šaren dečji rođendan bez straha da će padati na pod.

Izvor: Index

Podeli:

Komentari

  1. Mama m says:

    Probala. Ne radi. Plus balon se napola naduva….


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA