Najzanimljivije uskršnje igre za celu porodicu

Provedite ovaj Uskrs sa porodicom uz zabavne aktivnosti i igre. Evo nekoliko predloga…

Foto: Freepik

Uskrs je savršeno vreme da se kvalitetno posvetite svojoj deci i porodici. Možda je ovo vreme i za uvođenje novih aktivnosti, što se priprema za Uskrs tiče.

Pripremite  zajedno uskršnje praznike, farbajte jaja na više načina, od kolaža pravite ukrase, igrajte razne uskršnje igrice…

Izrada pozivnica
Zašto ovog Uskrsa zajedno sa svojim detetom ne biste organizovali zabavu za prijatelje? Pozivnice napravite zajedno. Isecite iz papira veliko jaje pa ga ofarbajte ili ukrasite kolažom. Možete iz papira iseći i korpu pa na nju lepiti jaja od papira.

Stalak za jaja
Uz pomoć kartonske rolne na koju je namotan WC papir lako možete napraviti zanimljive i lepe stalke za uskršnja jaja. Rolnu presecite na tri dela, otprilike iste dužine. Obojite ih temperama ili autolakom, potom na njih nalepite prigodne uskršnje nalepnice. Ili nabavite šljokice pa rolnice nakon što ste ih ofarbali namažite lepkom i uvaljajte u šljokice. Možete ih i oblepiti ukrasnim papirom…

Životinje od uskršnjih jaja

Uskršnja jaja možete zanimljivo preoblikovati u životinjice ili ljude. Potrebna su vam jaja (kuvana, prazna (da ostane ljuska) ili plastična), kolaž papir, lepak, vata, vodootporni flomasteri…
Jaja možete ostaviti bela ili ih ofarbati i nakon toga pomoću pribora napravite delove za životinje i zalepite ih ili nacrtajte (oči i nos možete nacrtati ili zalepiti) na jaje.
Zec – dodajte uši, oči, nos, brkove i rep od vate
Pile ili patka – dodajte kljun, stopala, oči, pa čak i perje ako imate
Patka – dodajte kljun, stopala,
Čovek – napravite jaje koje liči na nekog člana porodice. Dodajte oči, nos, usta, uši i kosu.
Mačka  – dodajte oči, uši, nos, brkove i rep
Pas – dodajte oči, uši, nos, jezik i rep
Krava – dodajte uši, oči, nos, rogove, pa čak i karakteristične crne mrlje
Svinju – na roza jaje dodajte uši, oči, njušku i zavijeni rep
Miša -dodajte uši, oči, nos, brkove i dugački tanki rep
Bubamara – crvenom jajetu dodajte oči, usta i crne tačke
Leptir – dodajte oči, pipke i krila.


Poznavanje jaja

Ova je igra ujedno i poučna. Razgovarajte o delovima jaja – ljusci, membrani, belancetu i žumancetu, o tome kako dolazimo do jaja, kako se iz njih pilići legu, zašto su jaja zdrava… Nakon što objasnite deci sve o jajima, napravite kviz u kom ćete testirati njihovo znanje.

Potraga za jajima

U zapadnom svetu razvila se tradicija uskršnje potrage za jajima. Radi se o zabavnoj igri koju i vi možete da uvrstite u svoju uskršnju tradiciju. Sakrite ofarbana jaja, ukrasna plastična i čokoladna jaja po stanu, kući ili u dvorištu (zapamtite broj skrivenih jaja). Deca će biti oduševljena ovom igrom i ona će sigurno postati tradicija u vašoj porodici.

Vratite zeki rep
Na papiru nacrtajte velikog zeca (ili ga isecite od kolaž papira) i na mestu repa nacrtajte krug. Onom detetu koje je prvo na redu dajte komad vate na kojem je selotejp (preklopljen kako bi bilo lepljivo s obe strane). Stavite mu povez preko očiju, zavrtite ga tri ili četiri puta – cilj je staviti rep na njegovo mesto (ili biti veoma blizu toga). Svakom detetu dajte vremensko ograničenje (nekih tridesetak sekundi ili minut) da rep stavi na pravo mesto.

trka

Uskršnja trka
Dogovorite se oko staze za trku, to može biti trka bez prepreka ili pripremite ceo poligon s preprekama. Decu podelite u dve kolone. Prvima u redu dajte kašiku na kojoj je jaje (može biti sirovo, bolje stavite kuvano. Manje će biti nereda). Nakon što prvo dete pređe poligon, kašiku s jajetom daje sledećem detetu.  Pobednik je ona grupa koja brže pređe poligon i koja će imati manje razbijenih jaja.

Uskršnja pinjata
Običaj Pinjate potiče iz Latinske Amerike, ali polako preneo na ceo svet. Radi se o figuri napravljenoj od papira, punjenoj slatkišima i porukama iznenađenja koju deca pokušavaju da razbiju palicom.

Potrebno za izradu: novinski papir ili šareni papir, balon,  smesa brašna i vode, odnosno lepak, uže, tempere ili neka druga boja, slatkiši, poruke iznenađenja.

Izrada: novinski papir iscepajte na velike komade. Naduvajte balon, a nakon toga u posudi pripremite lepljivu tečnu smesu vode i brašna. Papir namačite u smesu i njime prekrite ceo balon. Postupak ponovite tri puta (napravite tri sloja) i ostavite da se osuši (najmanje 24 sata). Balon – koji će služiti kao veliko uskršnje jaje, oblepite ukrasnim papirom, ofarbajte bojama i ukrasite trakama.

Probušite balon (pinjata treba da zadrži prvobitni oblik). Kroz što manju rupu na vrhu u pinjatu ugurajte slatkiše, poruke, poklončiće iznenađenja. Pored te rupe (pazite da ne bude preblizu) napravite još jednu manju rupu,  dovoljnu da provučete uže. Uže zavežite u čvor kroz veću rupu, pa je zatim dobro zalepite selotejpom. Pinjatu obesite na drvo tako da je deca mogu dohvatiti.
Svako dete dobija priliku u kojoj može pokušati da razbije pinjatu. Dete koje udara ima zavezane oči i ima palicu u rukama (pripazite da su ostala deca van dometa) Zavrtite ga nekoliko puta, a dete tad mora palicom da pokuša da razbije pinjatu. Nakon što igrač 2 puta zamahne, dolazi pripadnik drugog tima. Kad uspe, kiša slatkiša, poruke i poklončići će se prosuti po podu za svu decu.

Izvor: Žena

Podeli:

Komentari

  1. andela says:

    Ja sam jednom svog brata presla drvenim jajem ali to je bilo drveno jaje ali on nije mogao da vidi da je drveno jaje tek posle je skvatio da je drveno jaje zato predjite i vi nekoga tako