Najvažniji detalji za uređenje dečje sobe

Mnogi roditelji ne znaju odakle da počnu kada odluče da urede dečju sobu. Kada je pravo vreme da dete dobije svoju sobu? Hoće li je deliti sa bratom ili sestrom? Za kakve boje se odlučiti? Šta je sve važno za uređenje dečje sobe? Pročitajte.

Iako verovatno imate zamisao kako soba vaše devojčice ili dečaka treba da izgleda, pre nego što je realizujete zapitajte se da li je to ono isto što i vaš mališan želi. Ono što vama izgleda „slatko“ ili vam je simpatično, možda se neće dopasti vašem devetogodišnjaku. Ukoliko uređujete sobu za tinejdžera, definitivno ne treba to da činite bez konsultacija sa njim. Čak i kad mališani deluju nezainteresovano, soba je ogledalo njihovog sveta i želeće da u njenom uređenju učestvuju ili da čak vode glavnu reč.

Koji su to najvažniji detalji o kojima morate promisliti kada uređujete dečju sobu?

Na prvom mestu – podovi!

Pre nego što uopšte počnete da mislite o nameštaju, policama za igračke i knjige, krevetu ili mestu za odlaganje sitnica, dakle, pre svakog doterivanja i ukrašavanja, morate misliti o praznoj sobi, njenim podovima i zidovima. Kada su podovi u pitanju, izuzetno je važno, bez obzira na uzrast deteta, da odaberete tople podove, odnosno one koji se brzo zagreju. Možda će vaše dete veći deo dana provesti upravo na podu, ređajući kocke ili ako je školarac, čitajući knjigu.

Parket, laminat, zapravo sve drvene podne podloge su uvek dobar izbor. Osim toga što su laki za održavanje, ovi antistatik podovi ne skupljaju statički elektricitet, a uz to su i rezistentni na vodu. Tako su male šanse da dođe do „dizanja“ poda ukoliko vaš mališan nešto prospe. Kada su deca u pitanju, prilika za tako nešto je dosta velika , priznaćete. Mnogi roditelji, na primer, rado biraju laminat, jer je jeftiniji od parketa, lak je za čišćenje, a uz to ga je i teže oštetiti, ogrebati igračkama i slično.

Zidovi su ogledalo sobe

Kada birate boju zidova za sobu morate uzeti u obzir količinu dnevne svetlosti u njoj. U zavisnosti od toga koliki su prozori u sobi, biraćete i nijansu zidova. Manje sobe će „otvoriti“ svetlije nijanse poput žute i svetlonarandžaste. Preporučuje se da plafon obojite u belo, bez obzira na boju zidova, upravo zbog osvetljenosti. Ipak, dogovorite se sa svojim detetom koju boju bi ono najviše volelo.

Zajedno birajte i ukrase za zidove. Postoje različite vrste tapeta sa dečjim ilustracijama, a poslednjih godina posebno su popularne zidne nalepnice. Na Internetu potražite idealni stiker za sobu vašeg mališana. Možda je to senka Petra Pana, nasmejani Maša i meda ili pak neki drugi omiljeni crtani junak. Pregledajte ih zajedno i kupite stiker koja se savršeno uklapa i sa bojom zidova, i sa željama vašeg deteta, kao i sa budžetom kojim raspolažete.

Nameštaj koji je obavezan

Dečje sobe iz kataloga salona nameštaja, kreativni predlozi na Pinterestu i Instagramu… u svemu tome roditelji koji su se uhvatili ukoštac sa uređenjem sobe često zalutaju zbog širokog izbora. Istina je da detetu nije potrebno mnogo da bi mu bilo udobno i lepo u sopstvenom kutku. Potreban mu je prostor za igru, prostor za učenje, prostor za odlaganje odeće i prostor za spavanje.

Ormar i police za knjige i sitnice

Ormar sa vešalicama i pregradama za odlaganje odeće je bitan detalj svake dečje sobe. Važno je da dete ima svoj prostor za odlaganje čarapica, bluzica i pantalona, a idealno je ako se i samo uključi u sređivanje i slaganje na policama. Ormar ne mora biti prevelik, a mnogi saloni nameštaja ih prave i nude zajedno sa radnim stolom.

Idealni su oni ormari koji imaju police predviđene za slaganje knjiga ili igračaka, tako ne morate da mislite o posebnom komadu nameštaja u ovu svrhu.

Radni sto

Radni sto nije obavezan detalj u sobi predškolca, ali ako uređujete sobu za đaka prvaka ili tinejdžera ne smete ga preskočiti. Najbitnije kada je sto u pitanju jeste njegov položaj u sobi. Idealno je da na radnu površinu pada dnevna svetlost, i to sa leve strane, tako da izrada domaćeg zadatka bude lakša na prirodnom svetlu. Kod radnog stola je bitna i njegova visina, mora biti prilagođena detetu. Tome će u velikoj meri doprineti i stolica. Izborom prave stolice, koja ima mogućnost podešavanja naslona i visine, poštedećete svoje dete sedenja u nepravilnom položaju, i mnogih zdravstvenih problema koji se javljaju zbog dugog sedenja.

Krevetu, divna spravo!

Kako je dečja soba mesto za igru, učenje, ali i odmor, pažljivo odaberite krevet i dušek za svoje dete. Kod blizanaca i braće i sestara koji dele sobu kao idealno rešenje nameću se kreveti na sprat. Danas postoji veliki izbor udobnih i zanimljivih rešenja za ovakve krevete, a većina ima i ugrađene fioke za odlaganje posteljine ili pak odeće koja se ne koristi često.

Od izbora kreveta bitniji je izbor dušeka i jastuka. Potražite jastuk idealne mekoće i punjenja i ne štedite na tome. Dobar san je pola zdravlja. Kod uređenja sobe po Montesori metodu čak se umesto konvencionalnog krevetića predlaže dušek na podu okružen jastucima.

Osvetljenje

Za dečju sobu je idealno da gleda na sunčanu stranu ulice, ali čak i kad je čitavog dana okupana u suncu, kada padne mrak potrebno joj je dobro osvetljenje. Mnogi učenici ne stignu da završe sve svoje školske obaveze pre mraka, pogotovo u zimskim mesecima, te je dobro svetlo pitanje od velikog značaja. Pažljivo birajte jačinu sijalice, ona ne sme biti preslaba, ali ni prejaka. Mislite na oči svog mališana i na duge sate koje će provesti u čitanju ili rešavanju jednačina.

Završni detalji

Sitnice, igračke, ukrasne slike, zavese, tepisi – kakve ćete izabrati i hoćete li ih uopšte uneti u sobu vašeg deteta trebalo bi da bude zajednička odluka. Pitajte dete kakav tepih želi, porazgovarajte o tome hoćete li dopustiti lepljenje postera na sveže okrečenom zidu, dogovorite se da kutija za odlaganje igračaka zaista služi za odlaganje i čuvanje igračaka.

Na kraju, setite se, ne pravite samo zajedno uredan i zdrav prostor za lepo odrastanje, već stvarate čitav jedan svet u kome će vaši mališani biti srećni i bezbrižni. Zbog toga pri uređenju dečje sobe više pažnje posvetite željama svog deteta nego predlozima sa Interneta.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA