Najlepše, zaboravljene igre

Deca smo kad se decom zovemo, kada nas decom zovu. Deca smo kada nam godine to nalažu i kad još imamo učitelje i nastavnike. Deca smo dok smo deca nečija, pa čak i kad porastemo. Deca smo kad se igramo telom ili dušom. Deca smo i kad se igramo mislima i sećamo igara koje su davno ostale zaboravljene u prašini babinih skuta. Vadim iz te prašine sledeće igre da ponovo deca budemo:

LASTIŠ

lastis_unutraZa ovu igru potreban je 1m lastiša duple širine čiji su krajevi vezani u čvor. Dve devojčice ulaze u krug i odmaknu se, zatezući traku tako da im se nalazi u visini kolena, devojčice su okrenute licem jedna prema drugoj,treća devojčica igra tako sto preskače dve linije lastiša na sredini između devojčica koje zatezu lastiš. Lastiš može da igra i jedna devojčica sama, ako uspe na odgovarajući način da zategle lastiš, npr. Izmđju dve stolice ili stabla, a može i veći broj devojč ica.

ĆORAVE BAKE

ćorava baka

Za ovu igru je potrebna jedna marama koja će pokrivati oči deteta. Treba izabrati prostor gde nema prepreka i da bude što ravniji da se deca ne bi povredila. Onda se jednom izabranom igraču marama veze oko očiju tako da ništa ne vidi, zavrti i pusti da traži druge igrače, kada baka uhvati nekog igrača treba da pogodi ko je , pa ako baka pogodi ko je to , onda je on ćorava baka i tako u krug…

LOZINKA

Za ovu igru potrebno je minimum četvoro, ali je mnogo lepše kada je veće društvo. Podele se u dve grupe, dogovori se koja grupa žmuri.  Grupa koja žmuri broji do deset i onda juri drugu grupu, e sad grupa koja beži mora da smisli lozinku i kada je grupa koja žmuri uhvati treba da je golica ili štipka , u svakom slučaju nađe način da joj kažu koja je lozinka, što duže se ćuti za lozinku to je igra zabavnija.

GLUVI  TELEFONI

saputanje-60045

Deca posedaju, jedano pered drugog, prvi u redu zamisli jednu karatku rečenicu i šapne sledećem, pa onda taj sledećem i tako dok se ne stige do poslednjeg, poslednji naglas mora da kaže tačnu rečenicu ukoliko nije tačna rečenica on ispada i igra kreće iz početka.

LEDENI ČIKA

ledeni

Jedan igrač juri i  kada dotakne jednog igrača mora da kaže “zaleđen”, taj koji je zaleđen mora da se ukopa u mestu ne sme se pomerati dok ga neki drugi igra koji nije “zaleđen” ne dodirne , dok ledeni čika juri dalje, a pobednik je samo ako uspe da zaledi sve igrače .

IGRA ŠKOLICA

Od rekvizita je potrebna kreda i kamenčić. Kredom se nacrta mreža na asfaltu, pa se onda skače po poljima, a mreža izgleda ovako: dva polja -jedno iza drugog, u trećem redu su opet dva polja – ali jedno pored drugog, pa opet samo jedno, i na kraju ponovo dva polja u jednom redu. Kada je mreža spremna za igranje kamenčiž se baca redom od prvog do poslednjeg polja, a deca skakuću na jednoj nozi do kamenčića…

images

IZMEĐU DVE VATRE 

Za ovu igru nam je potrebna lopta, igra se tako što se dvoje gađaju, a ostatak igrača u sredinu, a ono dvoje sa strane gađaju loptom nekog iz grupe koja je između, kad ga pogode i  lopta padne na zemlju on ispada, a ako uhvati loptu menja mesto sa ovim što je gađao i tako sve dok ima nekog između dve vatre.

ŽMURKE

Najbolje je da igra što više dece, a igra se tako što se izabere jedan koji će da žmuri dok se ostali skrivaju, igrač koji žmuri broji npr. do 15 i onda kreće u potragu za ostalima, prvi koga  nađe on ide na njegovo mesto i tako u krug …

JANJINE

Ovo je vesela dečja igra. Igraju je po dvoje ili više prijatelja. Igra se tako što se jedan savije u napred i stavi ruke na kolena. Posebno je važno da savije i glavu tako da bradom dodirne grudi. Ovaj drugi ga preskoči kao kolzlić. Čim ga preskoči i on staje u isti položaj a ovaj drugi se ispravlja i preskoči sad njega. I tako redom…

Izvor: Babyboom

Podeli:

Komentari

  1. Limenko says:

    Igrao sam se svih, ali nema dosta igara tipa ide maca pored tebe pazi da te ne ogrebe i ona igra gde se napravi dva tima i onda jedan tim kaže koga će te vi i onda kad protivnici izaberu ovaj trči i treba da prođe kroz lanac i ako prođe uzme jednog iz protivničkog tima u svoj tim, a ako ne ostaje kod protivnika. Takođe kaladont gde neko smišlja reč pa ovaj smišlja reč od zadnja dva slova što je ovaj prvi ali ne sme da se završi na ka, i ludi naučnik gde smišljaju neku smešni reč i onda bira taj ludi naučnik čija je smešni ja, i kako ste zaboravili šuge, to je klasika iako sam se igrao mnogo žmurke toliko sam se igrao šuge(imam 12 godina i dalje se igram ovih igara na Vašoj listi i što sam ja dodao). Nažalost sve manje se dece igra ovih igara, ja, moj mlađi brat i par drugova, čak moja sestra od strica koja se pre stalno igrala sve manje, verovatno jer ima 15 godina.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA