Najčešći roditeljski strahovi

Roditeljstvo podrazumeva nezamislivu ljubav, ali i nezamislive strahove, često iracionalne strahove roditelja, bez obzira na to koliko deca imaju godina. Ne brinite, niste jedini, svi roditelji imaju strahove, a ovi su većini zajednički.

roditeljski strahovi px

Foto:   Pixabay

Tokom trudnoće – povezanost

Većina roditelja tokom trudnoće brine najpre da li će sve biti u redu sa bebom, da li će biti zdraval. Ono što ih potom muči je da li će osetiti povezanost sa svojim detetom. Nema potrebe da brinete jer, čak iako ne osetite odmah tu povezanost (to se ponekad dešava), sasvim sigurno ćete je u nekom trenutku osetiti. Beba će svakako biti dobro jer čak i pre nego što osetite tu neraskidivu povezanost sa bebom, imaćete potrebe da brinete o njoj i da štitite to malo stvorenje od svega.

Tokom trudnoće – da li ću biti dobar roditelj

I to je sasvim normalno, naročito kada očekujete prvo dete. Mnogi razmišljaju o tome da li će svojoj deci biti dobri roditelji kao što su njima bili njihovi. Neka vas to ne brine. U nekom trenutku ćete shvatiti da ste vi drugačija osoba, stoga ste i drugačiji, ali jednako dobar roditelj.

Novorođenče – nikada se neću naspavati

Mnogi roditelji, posebno mame, sećaju se kao kroz maglu perioda kada se njihova beba tek rodila, toliko su bili neispavani. Iako je zaista teško, imajte na umu da je to samo faza. Vaša beba će u nekom momentu početi više da spava, nećete morati sve vreme da je držite u rukama… Dakle, naspavaćete se!

Novorođenče – beba će prestati da diše

Logično je da želite da zaštitite svoju bebu od svega, da je stavite u najbezbednije moguće uslove, ali kada to uradite, morate da oterate ružne misli. Mnogi roditelji se plaše da će se beba ugušiti, da će prestati da diše ili da će na neki drugi način doći do prerane smrti. Iako bebe izgledaju tako male i krhke, zapravo su prilično jake. Ne kažemo da ne treba da brinete o njima, već da pokušate da razmišljate racionalno: kada stavite bebu u krevetac, niste je stavili u zamku.

Dete predškolskog uzrasta – povrediće se

Kada deca prohodaju i počnu da se igraju trčkarajući svuda, roditelji se plaše da će se povrediti u bilo kom slučaju, osim ako oni motre na njih 24 sata dnevno. Naravno, treba voditi računa o tome da dete ne stavi u usta nešto što bi moglo da proguta (a nije namenjeno gutanju) i slično, ali ne mislite da je kraj sveta i da ste loš roditelj kada vaše dete padne i malo odrlja koleno. Proći će.

Dete školskog uzrasta – izgubiće se, neko će ga povrediti

Kada deca krenu u školu, roditelji hteli to ili ne, ne mogu više da provode sve vreme sa svojom decom. Onda se javljaju strahovi kako će se dete snaći bez mame i tate pored sebe – šta ako se izgubi, šta ako ga neko povredi… Normalno je da se toga plašite i ne treba da puštate mališane same negde daleko, ali sasvim je OK da sami pređu do kuće u komšiluku (ako vam je lakše, nadgledajte kroz prozor), na primer. Tako ćete, ne samo sebi olakšati život, već će se oni osećati nezavisno i već tako ćete početi da ih učite da se sami snalaze. Jer, činjenica je, vi ne možete celog života da im pratite svaki korak.

Stalna briga – loš sam roditelj

Osećaj da ste loš roditelj i da ste možda mogli više, bolje, da uradite za svoje dete vas verovatno nikada neće napustiti. Dajte sve od sebe da suzbijete taj osećaj jer su sve šanse da ste ništa bolji ili gori u odnosu na ostale roditelje. Uostalom, dok se trudite da budu bezbedni i zdravi, dok im pružate ljubav i dajete im svoj maksimum, za njih ste najbolji roditelji na svetu.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA