Najbolji letnji domaći zadatak koji jedan profesor može da zada

Deca u Italiji imaju veoma dug letnji raspust koji traje puna 3 meseca. Da ne bi zaboravila sve što su tokom godine učila, ona uvek dobiju domaće zadatke iz nekoliko predmeta. U skladu sa ovom praksom, profesor Ćezare Kata (Cesare Catà), koji predaje u gimnaziji “Don Bosco” u gradu Fermo, je svojim učenicima napisao domaći koji je odmah postao viralan na svim društvenim mrežama.

raspust

Naime, umesto običnih vežbanja i zadataka, ovaj profesor svojim đacima daje savete za život, misleći na njihovo psihičko blagostanje pre nego na bubanje. Evo njegovih zadataka:

1. Ponekad, ujutru, prošetajte obalom mora potpuno sami: posmatrajte odsjaj sunca i razmišljajte o stvarima koje najviše volite u životu, osetite da ste srećni.

2. Trudite se da koristite nove reči i izraze koje smo naučili zajedno tokom školske godine: što više stvari možete da kažete, više stvari možete i da zamislite; a što više stvari možete da zamislite, to ste slobodniji.


3. Čitajte što više možete. Ali ne zato što morate. Čitajte zato što leto inspiriše avanture i snove, a čitajući se osećate slični lastama u letu. Čitajte jer je to najbolji oblik pobune koji imate (za savete šta da čitate, obratite se meni).

4. Izbegavajte sve stvari, situacije i osobe zbog kojih se osećate negativno ili prazno: tražite stimulativne situacije i društvo prijatelja koji vas obogaćuju, koji vas razumeju i cene zbog onoga što jeste.

5. Ako se osećate tužno ili uplašeno, ne brinite: leto, kao i sve druge divne stvari, zna da uznemiri dušu. Probajte da pišete dnevnik da biste prepričali vaše stanje (u septembru, ako hoćete, možemo da ga čitamo zajedno).

6. Plešite. Bez stida. Ispred kuće ili u vašoj sobi. Leto je jedna vrsta plesa i suludo je ne učestvovati.

7. Idite, bar jednom, da vidite zoru. Dišite u tišini. Zatvorite oči i budite zahvalni.

8. Bavite se sportom, što više.

9. Ako sretnete osobu koja vas opčini, kažite joj to uz svu iskrenost i draž koju posedujete. Nije važno da li će on/ona to razumeti ili ne. Ako ne shvati, to znači da on/ona nije vaša sudbina; u suprotnom, leto 2015. će biti zlatno vreme za zajedničke šetnje (ako vam ovo ne pođe za rukom, vratite se na tačku broj 8)

10.  Prođite ponovo beleške sa naših časova: uporedite stvari koje smo učili sa onim što se vama dešava u životu.

11.  Budite srećni kao sunce, neukrotivi kao more.

12.  Ne govorite ružne reči, i budite uvek kulturni i ljubazni.

13.  Gledajte filmove sa srceparajućim dijalozima (po mogućstvu na engleskom jeziku) da biste popravili vaše jezičke veštine i vašu sposobnost da sanjate. Ne dozvolite da se film završi sa odjavnom špicom. Proživite ga tokom vašeg leta.

14.  U blistavoj svetlosti ili tokom toplih noći, sanjajte kakav bi mogao i trebalo da bude vaš život. Tražite tokom leta snagu da nikada ne odustanete i dajte sve od sebe da ostvarite taj san.

15.  Budite dobri.

Profesor Kata i sam ima velike planove za leto. Kako pokazuje njegova Fejsbuk strana, on se nada da će napisati svoj prvi roman, pripremiti 5 predstava prema Šekspirovim delima za festival koji organizuje na plaži ali i da ostavi malo vremena zabavi.

„Mislim da leto postoji kao nešto neočekivano i prelepo što je van naše sposobnosti planiranja.“, napisao je on na stranici. „Dopada mi se da ne osmislim baš svaki detalj i da čekam šta će zlatni horizont leta postaviti pred mene“.

Ovaj, rekli bismo nepopravljivi romantik, svojim učenicima savetuje da se trude da koriste neke od novih reči i izraza koje su zajedno naučili. Neke od tih reči su:

  • Filozofija (ljubav prema mudrosti)
  • Agape (nesebična, altruistična, duhovna ljubav)
  • Nesvesno
  • Nostalgija
  • Ontologija
  • Nihilizam
  • Solipsizam
  • Hermeneutika
  • Humanistika
  • Apsurdizam

Među „srceparajućim“ filmovima koje profesor Kata savetuje svojim učenicima da gledaju su: „Doručak kod Tifanija“, „Princ plime“, „Beležnica“ (The Notebook), „Jedan dan“, „Mostovi okruga Medison“ i „Zemlja senki“.

Šta mislite o ovim zadacima?

Izvor: Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA