Na odmoru sa decom, odmorićete samo 17 minuta dnevno

Koliko ste puta čuli da se roditelj nakon porodičnog odmora sad treba zaista odmor? Nedavno istraživanje provedeno na 2000 roditelja dece mlađe od 14 godina pokazalo je da je porodični odmor sve samo ne odmor. Iako roditelji uživaju u promeni okoline i provođenju vremena s decom, za sebe nemaju previše vremena.

Foto: Pxhere

U proseku, roditelji imaju samo 17 minuta za opuštanje tokom porodičnog odmora s decom. Zapravo, svaki peti ima samo 15 minuta, a svaki deseti manje od 5 minuta predaha.

Deca se opuste, granice se pomere, mnogo različitih aktivnosti, želja i potreba treba da se usklad novoj  lokaciji, rodbina ima svoja očekivanja i komentare…sve to umori čoveka koji bačen van reda sa gomilom zadataka i ne zna šta će pre.

Ali možda može biti bolje (pa da se odmorite čak pola sata).

Evo kako se možete više odmoriti tokom odmora:

1. Pametno birajte lokaciju odmora
Kad ste na letovanju, najveći stres najčešće bude planiranje odlaska na plažu. Sedanje u vruć auto, vožnja, borba s parkingom oko željene plaže, kupovina hrane i pića, briga jeste li sve ponijeli, jel ima dovoljno hlada…i nekad tako dvaput dnevno.

Tolika logistika i gužve naravno da umore čoveka.

Možete li si to priuštiti, letujte što  bliže plaži ili u objektu s bazenom. Nebitno jeste li u kampu ili kući, ono što će s vas skinuti puno tereta jest da ne morate nigde voziti i da vam je sve potrebno blizu.

Kad su voda i more blizu, svima je lako osvežiti se, manje je zanovetanja i frustracija i možete više odmarati.

2. Odmor u rodnom mestu
Očekivanja rodbine mogu biti naporna. Idete li na odmor u svoje rodno mesto, možda se od vas očekuje da obiđete svu rodbinu te da deo godišnjeg provedete onako kako baš i ne biste.

Naravno, ako ste s rodbinom u skladnim odnosima, odmor s njima može biti i dobra stvar. Mogu nekad pričuvati dete dok vi i partner idete na večeru ili pak mogu povesti vaše dete na plažu zajedno sa svojom decom, a vi pritom imate nekoliko sati samo za sebe.

3. Ne putuje solo s detetom
Dosta roditelja koji zbog posla mogu iskoristiti tek dve nedelje odmora neretko bira sistem: prvo jedan roditelj s decom letuje 15 dana pa onda drugi roditelj isto toliko. Cilj je da dete bude što duže na moru.

Ovo je posebno izraženo kod onih roditelja koji nemaju baka-servis, nemaju vlastitu nekretninu na moru, a moraju se tokom letnjeg školskog rasputsta nekako snaći jer nemaju kome ostaviti dete na čuvanje.

Ako si možete priuštiti promenu, letujte svi zajedno i odredite sate ili dane kad se jedan od roditelja više odmara od drugog. Nema potrebe da su stalno svi na raspolaganju.
Mama neka ima svoja 3 sata popodne, tata neka ih ima ujutro, ili obrnuto. Divno je moći leći na plaću na par sati znajući da je sve u redu s decom.

4. Putujte s prijateljima
Kad je više porodica as decom u istoj kući na odmoru, nekako je lakše. pod uslovom da na odmor idete sa prijateljima s kojima se slažete i imate slične ritmove, takav aranžman zna biti opušteniji od solo porodičnog odmora.

Ako roditelj pazi na jedno ili dvoje dece, može pripaziti i na treće, dok vi radite nešto drugo. Takođe, kasnije vi možete preuzeti brigu oko ostale dece dok drugi roditelji malo odmaraju.

5. Manje se zamarajte oko pravila
Popustite s pravilima na odmoru. Dozvolite sebi ponekad da ne kuvate, da jedete „usput“, da naručite hranu…dozvolite i malo nereda i drugačijeg rasporeda. Umesto da se borite s decom oko odlaska na spavanje, dozvolite im da ostanu malo duže.
I što ima veze ako su 3 dana u istoj odeći, čak i s mrljom? Opustite se, na odmoru ste.

Zadovoljna

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA