Na kojoj strani više nosite bebu?

Da li ste ikada primetili da svoju bebu više nosite na levoj strani nego na desnoj? Evo zašto…

mama px

Foto: Pixabay

Tokom godina nekoliko je studija pokušavalo da dođe do zaključka zašto je to tako. Neka istraživanja iz šezdesetih godina navode kako je to povezano s fizičkim dodirom na levoj strani tela, što je povezano s desnom stranom mozga. Desna strana mozga odgovorna je za tumačenje emocionalnih nadražaja, zbog čega se smatralo da majke nose svoje bebe na levoj strani instinktivno, kako bi se bolje povezale s njima

Nova analiza 40 različitih studija na tu temu u proteklih 60 godina pokazala je da se ta povezanost može svesti na pol i činjenicu jeste li levak ili dešnjak.Analiza je pokazala da između 66 i 72 odsto svih ljudi decu drži na levom rukom; 74 odsto dešnjaka dete drži levom rukom, u odnosu na 61 procenat onih kojima je leva ruka primarna.

Otkrivena je i razlika između pola pa tako 64 odsto svih muškaraca i 73 odsto svih žena decu drže levom rukom.

“Neka veza postoji. Uostalom, muškarci imaju 23% veću verovatnoću da će biti levaci nego žene. Nažalost, to nije uzeto u obzir ni u jednoj studiji”, rekao je vodeći autor studije Julian Packheiser za Science Daily.

Međutim, sve se ovo može objasniti na još jedan jednostavniji način, ističu stručnjaci. Deca se često drže u levoj ruci kako bi desna bila slobodna za činjenje pet drugih stvari. Jedna teorija čak smatra da roditelji vole decu na svojoj levoj strani kako bi im ona bila u levom vidnom polju.

“To je zato što je naše levo vidno polje povezano s desnom polovinom mozga, brže je i tačnije u identifikovanju pojedinaca i njihovih emocionalnih izraza u odnosu na desno vidno polje”, istakao je dr Gilliam Forester u jednom istraživanju.

Izvor: Index.hr

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA