Na kakvom jastuku i dušeku deca spavaju?

Neretko se dešava da se deca tokom noći često bude, da im je san isprekidan, ujutru ne mogu da ustanu iako su dugo spavala, mrzovoljna su tokom jutra, na prvim časovima u prepodnevnoj smeni nemaju koncentraciju ili se žale na glavobolju, bol u vratu ili leđima nakon spavanja.

Dušek

Dušek sa metalnim oprugama ne traje dugo, nije udoban, vrlo brzo popušta  na onom delu gde je najveće opterećenje. Sada se zna i da postoji štetno negativno zračenje metalnih delova koje je malog inteziteta ali kome smo izloženi u dugom vremenskom periodu. Svakako prednost treba dati novim materijalima koji su dugotrajniji i zdraviji.

Dušek ne treba da bude previše tvrd, ali ni mekan da telo ulegne jer će u tom slučaju kičmeni stub da se iskrivi. Spavanje na takvom dušeku može da dovede do deformiteta kičme kod dece u razvoju. Ukoliko primetite da je dušek na jednoj strani popustio možete da ga okrenete i još neko vreme koristite a onda kupite novi kako bi dete imalo zdrav i kvalitetan san.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA