Muzička vrteška za bebe

Muzička vrteška postavljena iznad kreveca će u prvim mesecima biti predmet bebinog interesovanja. Dobro je da igračke koje vise budu u osnovnim bojama, crvenoj, žutoj, zelenoj, plavoj kako bi beba mogla da ih uoči.

Sluh je na rođenju razvijeniji od vida, bebe mogu da čuju dok su još u majčinom stomaku i da zapamte muziku koju su tada slušale. Blagi tonovi koji imaju sporo rastući i padajući ritam deluju umirujuće. Muzička vrteška će smiriti bebu i uvesti je u san.

Da bi beba zapamtila određene zvuke i aktivnosti one treba da se redovno ponavljaju. Muzička vrteška je upravo pogodna za to jer se u jednoj igrački nalaze stimulansi i za vid i za sluh.

Iako su u prvim mesecima reakcije bebe uglavnom refleksne uz vizuelnu i auditivnu percepciju sa razvojem mozga motoričke aktivnosti se polako diferenciraju. Beba počinje da diže glavu, prati svetlo i locira zvuk. Dobro odabrana muzička vrteška je razvojna igračka koja svojim podsticajima zadovoljava potrebu za gledanjem i slušanjem što pozitivno utiče na razvoj bebe. Kako nije bezbedno da beba dohvati vrtešku i povuče je ka sebi, mora da bude van dohvata ruku. Takođe je važno da je postavljena u pravcu stomaka, kako bi beba mogla da je posmatra bez zabacivanja glave u nazad.

Ukoliko iz bilo kog razloga nemate ili ne želite da koristite gotovu igračku možete sami da je napravite. Na neki kanap, traku ili kišobran zakačite igračke i lagano vrtite u krug. Možete da pustite  muziku ili da pevušite pri tom i vaša beba će uživati. Baloni i šarene vrpce postavljene iznad kreveca takođe će uveseljavati bebu dok se njišu pod uticajem strujanja vazduha.

Vrteška se postavlja na dužu stranicu kreveca kada beba napuni mesec dana i koristi se sve dok dete ne počne da se uspravlja  kada može da je dohvati i povredi se jer je ova igračka namenjana isključivo za posmatranje. Igračke koje su bile zakačene mogu naravno da se koriste za igranje kada se skinu sa konstrukcije.

Snežana Milanović, dilomirani medicinar fizioterapeut

Centar za korektivnu gimnastiku

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA