Muče Vas alergije na sunce i sunčani eritemi (crvenilo)?

Sa pojavom problema sa ozonskim omotačem i promenom klime u poslednjih  dvadesetak godina, naučnici šrom sveta nas neprekidno upozoravaju na opasnosti koje donosi preterano izlaganje Suncu.

Stručnjaci upozoravaju – zaštite sebe i svoje najmlađe
Izlaganje kože u periodima visokog UV zračanja, preterano sunčanje, može imati izuzetno  štetne posledice  po naše zdravlje   koje se mogu manifestovati odmah u vidu alergije na sunce, sunčanih eritema, opekotina od sunca.

Karakteristični simptomi:

Koža postaje crvena, suva, ispucala ,može se pojaviti osip praćen peckanjem i svrabom, a kod opekotina i bol.

Međutim uticaj sunca na ljudski organizam je kumulativan pa se posledice prekomernog sunčanja u detinjstvu i mladosti odražavaju tek u starijoj, zrelijoj dobi
u vidu težeg oboljenja – Melanom (rak kože). Šanse da dobijete melanom- rak kože u zrelom, starijem dobu se povećavaju (skoro dva puta) ukoliko ste u mladosti (do puberteta) preteranim sunčanjem više puta oštetili kožu i zadobili opekotine.
Nežna i osetljiva koža naših mališana je podložnija oštećenjima od sunčevih zraka, zato je preventivna zaštita u cilju očuvanja zdravlja kože naše dece neophodna.

Kako nastaje alergija na sunce?
Alergija na sunce – fotodermatoza  je preosetljivost kože na sunčeve UV-A zrake, javlja se usled naglog izlaganja kože suncu. Sunčevi UV-B zraci uglavnom izazivaju oštećenja na površini kože – opekotine. Alergija na sunce se javlja se kod 15-20% ljudi (češća je kod žena i osoba svetlije puti). Uzrok alergije na sunce mogu da budu i pojedini sastojci krema za sunčanje, kozmetički preparati za negu tela i mnogi lekovi. Sve to može da kožu učini vrlo osetljivom  i u kombinaciji sa sunčevim zracima da izazove alergijske reakcije.

Kako sprečiti alergiju na sunce, sunčane eriteme?

Da bi leto predstavljalo pravo uživanje  važno je pridržavati se preventivnih mera i izbegavati izlaganje suncu od  10 do 17 sati, nositi zaštitnu odeću, maramu ili šešir za glavu i zaštitne naočare,  a posebno obratiti pažnju na zaštitu naših najmlađih kremama sa visokim UV zaštitnim faktorima. Izbegavajte izlaganje kože suncu u periodima visokog UV zračenja kao i naglo izlaganje suncu jer je to najopasnije Kožu treba pripremiti tj.postepeno izlagati suncu  da bi se koža postepeno navikla na sunčeve zrake.

Ali ukoliko Vam se alergijska reakcija  ipak pojavi, kako lečiti ?
Na prve znake sunčanih eritema i alergije na sunce odmah prekinuti izlaganje kože suncu i preduzeti dodatnu negu kože da bi se ublažili prisutni neprijatni simptomi. U tu svrhu mnogi koriste kortikosteroidne kreme ili  industrijski proizvedene kreme i losione, međutim Parabeni,Parafini,Poli-etilen -glikoli su prateće supstance ovakvih industrijskih krema i mogu izazvati dodatne probleme – alergijsku reakciju kože i pogoršanje stanja  već iritirane kože.

Prirodno rešenje problema alergija na sunce
Stručnjaci  u poslednje vreme sve više preporučuju prirodne kreme koje nemaju u svom sastavu supstance štetne po zdravlje. Naučno je ispitano i dokazano da aktivne supstance iz  pojedinih  biljnih  ekstrakta i ulja kao što su  Bakopa (Bakozidi A I B), Sladić (2% gliceritinska kiselina), Kamilica (bisabolol), Gavez (alantoin), Oryza Sativa Bran Oil (Gama oryzanol) ) koji intenzivno ublažavaju tegobe (crvenilo, osip, svrab, ispucalost, suvoća kože) kod pojave alergija na sunce i sunčanih eritema, a pri tome su bezbedne kako za decu tako i za odrasle.

Nega kože posle sunčanja
Nega kože posle sunčanja ima podjednako važnu i veliku ulogu. Pored zaštitnih krema od sunčevih zraka , neophodna je svakodnevna hidratacija i nega naročito nakon sunčanja jer  voda i sunce isušuju  kožu. Svakodnevna nega kože posle sunčanja prirodnim kremama koje sadrže aktivne supstance iz biljnih ekstrakata, vraćaju koži neophodnu vlažnost i elastičnost i predstavljaju najbolji način da sprečimo negativan uticaj sunčevih zraka i prevremeno starenje kože.

CortinaT krem  Prirodno rešenje za suvu, ispucalu i upaljenu kožu lica i tela!
Prirodni krem bez kortikosteroida,
Parabena,Parafina,PEG-Poli-etilen -glikola namenjen za problematičnu i osetljivu kožu sklonoj iritacijama  za decu (od 0 meseci ) i odrasle osobe.Cortinat krem vraća koži vlažnost i elastičnost pa se preporučuje i  za svakodnevnu negu kože,naročito posle sunčanja..…..Pročitaj više

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA