Motorni razvoj u drugoj godini

Najveći korak u motornom razvoju detete u drugoj godini života je pojava hoda. Jedan broj dece prohoda pre prvog rođendana, većina  između 12 i 18 meseca, a poneko i kasnije. Uzrast do koga se toleriše pojava samostalnog hoda je 21 mesec.

motorika fl

Foto> Flickr

Pored toga što je roditeljima najvažnije “da dete prohoda”, dobro je da to bude postepeno, savladavanjem svih faza razvoja hoda, najpre hodanjem na širokoj površini oslonca sa podignutim rukama, sa 1-2 koraka pa sedanjem na pod i ponovnim ustajanjem.

Hodanje uz pomoć  guralice, igračke koju dete gura ispred sebe ili tako što gura stolicu po sobi pomaže mu da stekne sigurnost i uvežba ovu složenu motornu aktivnost.

U ovom periodu dete i dalje često i rado puzi ali sada ne samo da bi došlo do nekog cilja već iz potrebe da se provlači ispod stola, stolice i da tu provede neko vreme samo. Ako nameštaj  to ne omogućava dobro je da dete ima tunel za provlačenje (foto   ). Možete da upotrebite veliku kartonsku kutiju ili nešto slično i uživati u ovoj igri sa detetom zajedno.

Da bi se došlo do 7-8 koraka sa spuštenim rukama i manjom površinom oslonca potrebno je nekoliko nedelja ili meseci i jako mnogo pokušaja dok se ne ovlada koordinacijom neophodnom za hodanje u uspravnom položaju.

Nakon navršene godine dete počinje svoje potrebe da izražava glasovno i da reči koje zna ponavlja i često ih koristi.

Sa 13 meseci  se igra sitnim igračkama i  stavlja manju kocku u veću.

Sa 15 meseci manipulacija kašikom omogućava pokušaje samostalnog uzimanja hrane što je još jedan korak koji vodi u svet odraslih. Dete se sada sve češće igra predmetima za svakodnevnu upotrebu ili istovetnim igračkama (kutije, kantice, kolica, stolica, jastuci…). Igračke vrlo često koristi tako što udara jednom o drugu i proizvodi zvuk.

Ovo je period kada igra mora da ima rezultat pa baca loptu i gleda kako se kotrlja ili vuče čarapu dok je ne skine. Roditelji često ne znajući za ovu detetovu potrebu počinju da grde dete jer misle da ono to “radi namerno” i tako postaje “nemoguće”.

Sa 16 meseci uspeva da različite oblike stavi u odgovarajući ram i da povezuje reči i gest ( govoreći “daj” pruža ruku).

U 17. mesecu dete pokušava da trči u krug što je još jedan važan korak u sazrevanju deteta i nikako ga ne treba sprečavati u tome.  Važno je obezbediti dovoljno slobodnog prostora za to i skloniti sve u šta dete može da udari dok ovo radi.

Sa navršenih 18 meseci može da poređa 5 kocki po vertikali  i govori “mama daj”

Podeli:

Komentari

 1. Imam bebu od godinu dana , hoda uz namestaj, puzi od devetog meseca, zna gde je glava, zna da se sakrije, zna da zmuri, zna gde zeka pije vodu, pokazuje prstom, prica mama, tata, baba, peva aaa a pitanje je to sto on stoji na prstima i ne da da ga vodamo za ruke a videla sam negde da moze biti problem hodanje na prstima

  Odgovori na komentar
 2. Imam blizance 14meseci,cerkica mnogo brze napreduje od sina.
  Pocela je uz pomoc da hoda sa 8 meseci,a samostalno sa 10m,danas sam je prvi put videla da se sama uz pridrzavanje penje uz stepenice….sve je to ok,a da li je ok?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moje dete ima 21 mesec, jos uvej ne hoda, propuzala je sa 18 meseci, tek sada je pocela da ustaje uz krevet i po korak dva pravi bočno korake.Idemo na vezbe kod terapeuta jednom nedeljno, ranije smo isli 3 puta, pregleg kod neurologa u redu, radjen i EEG, ali me najvise brine da li ce hod biti normalan i da li cu uskoro moci da uzivam sa njom u setnji..

  Odgovori na komentar
 4. Zabrinuta baka 14.08.2017 u 10:23

  Imam unuku od 21 mesec. Prohodala je sa 13 meseci. Sama se penje i silazi uz stepenice, igra se sa igrackama.Od skoro smo joj uveli da se igra sa bockalicama i plastelinom da bi razvila finu motoriku. Nas problem je sto slabije prica. Izgovara cisto : mama , tata , baba, deda ,daj daj ,da , ne , ..oponasa zvuke zivotinja , zna da pokaze gde je oko , usta ,nos , pupa.. Hoce da donese nesto kada joj kazemo , ali ne svaki put. Ne znam da li nas razume ili jednostavno nece kad nece ☺. Normalno se igra sa drugom decom.. Jedino sto me brine je govor. Da li imam razloga za brigu?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, molim za savet.Dete od 20 meseci, prohodalo sa 16 ne hoda vec trci svo vreme i to toliko brzo da je strasno gledati taj prizor, zbog tog trcanja ga jos uvek drzim kaisem za prohodavanje jer se cesto saplice od brzanja i pada na pod.Ne usudjujem se pustiti dete da se samo krece jer se bojim povreda koje moze zadobiti padanjem na plocice i parket.Bili na ortopedskom pregledu, nalaz uredan, ali ja vise ne znam sta da radim u vezi ovog problema trcanja a ne hodanja. Dali je ova pojava normalna i dali ce se dete stabilizovati da poce da se krece hodanjem a ne trcanjem.Hvala puno

  Odgovori na komentar
   • Postovani zanima me kako je dete kasnije, do sad napredovalo, da li je poceo sam da hoda ili i dalje trci i da li je sad makar u trčanju stabilniji da smete da ga pustite.
    Volela bih ovo da saznam Jer imam identičnu situaciju.

    Odgovori na komentar
 6. Postovani, imam devojcicu od 13 meseci. Mentalno lepo napreduje, zna da kaze preko 10 reci, fina motorika, takodje deluje dobro, brine me gruba motorika, tj.prohodavanje. To joj ne ide nikako , jako lose koraca kada je vodimo, ne ume da odrzava ravnotezu, ne deluje ni da ce uskoro. Od rodjenja ima krivinu sa udubljenjem na vrhu guze, ispod krsnog dela kicme. Takodje nema redovne stolice i mokri 3 do 4 puta dnevno.Pedijatar to nije primetio, a ja nisam smatrala da to moze biti problem. Medjutim neko mi rece da moze biti spina bifida occulta. Zanima me kome treba da se obratim da se ispita detaljno o cemu se radi?

  Odgovori na komentar
  • Ovo prohodavanje APSOLUTNO nije za brigu! Tu Vam samo treba strpljenja. Ima potpuno zdrave dece koja probodajunsa 15-16 meseci!

   Vaš pedijatar je svakako prvi korak u proceni eventualne spine bifide…

   Odgovori na komentar
Strana 5 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA