Momo Kapor o mamama i domaćicama

DOMAĆICA – podvig skoro ravan monaškom poslušanju

Momo_Kapor_1

„U međuvremenu, postalo je nepristojno da žena za sebe kaže da je domaćica. Na pitanje: “Čime se Vi bavite, gospođo?”, ona će se snebivati, zastati jedan dugi trenutak, pa tek onda izgovoriti to poražavajuće priznanje da je domaćica i da ne radi ništa drugo. U vreme kada su žene menadžeri, sekretarice, ministarke ili u najmanju ruku pi-arovi kojih ima mali milion, biti domaćica, koja ne radi ništa drugo, poražavajuće je priznanje o uzaludnosti života. A ima li ičega svetijeg od tog najčešćeg zanimanja u našim krajevima, od tog žrtvovanja karijere i taštine, da bi se služilo bližnjima s ljubavlju koja je sve ređa u našim životima?

Odlaziti na pijacu, birati prstima najbolje voće i povrće, smišljati za svaki dan nove obroke koji se neće ponavljati, a uz to voditi računa da se što manje potroši, kuvati, prati i peglati, čistiti kuću, držati je uvek blistavom i udobnom, plaćati račune za struju, vodu, grejanje i telefon, tražiti od muža sa nelagodom svakog dana pare za sve to, biti sekretar i pi-ar porodice, a često i lekar i negovateljica, a pri tom reći društvu da se ne bavite ničim. Zato drage moje domaćice, kada vas one osobe dugih, lakiranih noktiju, pitaju čime se bavite, slobodno im recite da se bavite onima koje volite!”

MOMO KAPOR

Izvor: Zelena učionica

Podeli:

Komentari

 1. Nena Vukadinovic says:

  Tuzna zivotna istina!

 2. Jelena says:

  Pa neće biti da je baš tako. Mnoge žene rade i ostvaruju karijere a opet idu na pijacu, čiste svoje kuće, kuvaju za svoje najmilije i vadpitavaju decu. Retko koja žene koja radi, bez obzira na obrazovanje, nije i domaćica. Autor ovog teksta se možda kreće u krugovima gde su trendovi drugačiji ali mi, obične a zaposlene žene funkciju domaćice obavljamo samo tako.

  • Katarina says:

   Apsolutno se slazem sa Jelena i Milos Gudovic.. Najvise na svetu volim posao domacice, ali i pored njega moram finansijski da obezbedim porodicu.. Nekad jako umorna, nakon svega podmirenog u kuci, mazem nokte kako bi iole uredno izgledali na poslu..

  • Maki says:

   Ovaj autor se vise nigde ne krece, jer je umro pre nekoliko godina.

 3. Милош Гудовић says:

  Istina,domaćice treba da su ponosne jer se bave onima koje vole, ali, može biti da je žrtva onih sa crvenim noktima tek strašna i neopisiva,jer, one, sve kao domaćice moraju da postignu, a na kraju i sa potpunom spremnošću i odgovornošću, pojave se na poslu…

 4. Jeca says:

  Kao da danas prosecna zaposlena zena moze sebi da priusti kucnu pomocnicu. Ovo su davno prosla vremena, kad je porodica lepo mogla da zivi i od jedne plate.

 5. Slađana says:

  Ja imam duge lakirane nokte, uvek sam isfenirana i umereno našminkana, volim takav odraz u ogledalu da vidim svakodnevno, iako sam trenutno samo ta “domaćica” koja se bavi odgojem jednogodisnje, čitavu deceniju očekivane i jedva dočekane kcerke. Ja ne razumem ali i ne osuđujem žene koje ne uspevaju sve da postignu.. Sve je stvar organizacije i kako je ko naučio da živi

  • MojPedijatar says:

   Mislim da to zaista treba da.proceni psiholog…ovako je moguće samo da se nagađa, a to nije u redu.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA