Moje dete nevaspitano?!

Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a “molim” i “hvala” nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku

LOŠI maniri kod najmlađih lako dođu do izražaja, bez obzira na to gde se nalazite. Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a “molim” i “hvala” nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku. Zato je potrebno da na vreme ispravite ovakvo ponašanje, tako što ćete da izdvojite mališana u stranu i objasnite da to nije pristojno. Podrigivanje, otimanje igračaka, ubacivanje prstića u šlag na torti, traženje i “bodovanje” poklona je odraz nevaspitanja, ali nije dovoljno samo reći detetu da to nije lepo.

Morate da objasnite i zašto to nije prihvatljivo i da ne sme, ako mu baka pokloni knjigu, da odgovori “mrzim to, hoću igračku!”. Važno je da od malena nauči da se zahvali kada dobije dar, čak i ako mu se poklon ne dopada.

Zapamtite, obaveza roditelja je da nauče najmlađe lepom ponašanju, u svim društvenim situacijama i stalno ih podsećajte da budu ljubazni i pristojni.

Čak i trogodišnjak može da shvati značenje deljenja i zahvaljivanja. Ipak, čak i kada znaju pravila ponašanja, deca ih zaboravljaju. Roditelji su tu da ih svakodnevno podsećaju, mogu da ih uče bontonu i kroz igru. Kada vašoj princezi dolaze drugarice, popričajte pre toga s njom o važnosti deljenja lutaka i drugih igračaka.

Stručnjaci tvrde da je, ipak, najvažnije da budete dobar uzor. Ako dete vidi da su mama, tata, bake i deke ljubazni, s vremenom će i ono postati takvo, čak i ako je u početku pružalo otpor.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

  1. Izvinite, a kako to mislite ” objasnite” detetu? I sta, nakon sto mu objasnite ono ce shvatiti I promeniti ponasanje I sledeci put ce baki reci hvala ti za knjigu, ma vazi! Da li je ikome ko ima decu ova metoda uspela? Iskreno mi odgovorite… U svim clancima se kaze treba nauciti dete ovome, treba nauciti onome, ali ljudi moji kako, oni su toliko tvrdoglavi I uporni kad nesto zacrtaju da je to strasno, bar je moje dete takvo,a vidim I ostala deca oko mene.

    Odgovori na komentar
    • Tacno tako, kako konkretno? Niko ne kaze: ako vam je dete takvi talkvo,m ima napade besa, a kamoli da kaze hvala, sta uraditi konkretno jer dete nastvalja da divlja…

      Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA