Moja žena ne radi, ona je domaćica

Mama i umetnica Rišel Kastlberi je, nedavno, na svom profilu na Fejsbuku podelila post koji je, uprkos njenim najboljim namerama, izazvao veliku raspravu među mamama i tatama.

umorna zena px

U svom postu ona odaje počast „domaćicama“. Pošto su joj dosadili ljudi koji konstantno govore kako „domaćice ne rade“, ona je otpočela zamišljeni dijalog u kom se muž žali psihologu na činjenicu da njegova žena ne radi.

Ukratko, ona opisuje scenu sa kojom se veliki broj roditelja suočava. Rano ustajanje. Potreba za fenomenalnom organizacijom. Planiranje obavljanja milion stvari pre nego što beba treba ponovo da jede a starija deca pokupe iz škole. Obavljanje možda dve stvari od svega planiranog. Nemogućnost da se isključite dok svi ne zaspe….a onda buđenje u pola noći jer je nekome potrebna čaša vode.

U svom postu Rišel piše:

Moja žena nije zaposlena.

Moja žena ne radi!!!

Razgovor između jednog muža (M) i psihologa (P):

P: Čime se bavite gospodine?

M: Radim kao knjigovođa u banci.

P: A Vaša žena?

M: Ona ne radi. Ona je domaćica.

P: Ko sprema doručak za Vašu porodicu?

M: Moja žena, jer ona ne radi.

P: U koje vreme ustaje Vaša žena?

M: Ona se rano budi jer sve treba organizovati. Ona priprema ručak za decu, brine se da su lepo obučena i očešljana, da doručkuju, operu zube i imaju sve spremno za školu. Ona se budi kad i beba i menja joj pelene i odeću. Ona je i podoji i spremi užinu.

P: Kako Vaša deca idu do škole?

M: Ona ih vodi, jer ona ne radi.

P: Pošto odvede decu u školu, šta onda radi Vaša žena?

M: Da ne bi morala previše puta da se pakuje i raspakuje, ona obično obavi još nešto dok je napolju, kao na primer, plati neke račune ili svrati do prodavnice. Ponekad nešto zaboravi i onda mora ponovo da ide u prodavnicu, sa sve bebom. Kad se vrati kući mora da nahrani tj. podoji bebu ponovo, promeni pelenu i spremi je za popodnevno spavanje, sredi kuhinju pa onda veš i kuću. Znate, ona ipak ne radi.

P: A uveče, kada se vratite sa posla, šta Vi radite?

M: Odmaram se, naravno. Ipak sam umoran posle celog dana u banci.

P: Šta Vaša žena radi uveče?

M: Spremi večeru, posluži decu i mene, opere sudove, još malo sredi kući šta treba, pobrine se da je pas namiren. Pošto deci pomogne oko domaćeg, pripremi ih za spavanje, njih smesti u pidžame a bebu u sveže pelene, da im mleko svima, proveri da su zubi oprani. Kada legne da spava, često se budi jer doji i noću i menja pelene po potrebi dok mi odmaramo. Ipak ona ne mora da ustane ujutru da ide na posao.

– Ovo je dnevna rutina mnogih žena širom sveta, počinje ujutru i nastavlja se do kasnih večernjih sati… I to se zove „ona ne radi“?!

Za posao domaćice se ne dobija diploma, ali ona ima ključnu ulogu u životu porodice!

Uživajte i cenite svoju ženu, majku, baku, tetku, sestru, ćerku…. Jer njihova žrtva nema cenu.

Jednu ženu su pitali… Da li radiš ili si samo „domaćica“?

Ona je odgovorila:

Radim kao glavna žena u kući, 24 sata dnevno…

Ja sam majka,

Ja sam supruga,

Ja sam ćerka,

Ja sam budilnik,

Ja sam kuvarica,

Ja sam sobarica,

Ja sam gospodarica,

Ja sam konobarica,

Ja sam bejbisiterka,

Ja sam medicinska sestra,

Ja sam obezbeđenje,

Ja sam savetnik,

Ja tešim,

Ja nemam odmor,

Ja nemam ni slobodan dan kad sam bolesna.

Nemam nijedan slobodan dan,

Radim dan i noć,

Sve vreme sam na dežurstvu,

Ne dobijam platu i….

Pored svega toga, često čujem pitanje:

„ali šta radiš ceo dan?“

Upućeno svim ženama koje posvećuju svoje živote dobrobiti svojih porodica.

Žena je kao so:

Njeno prisustvo se ne pamti, ali njeno odsustvo sve ostavlja bezukusnim.

Podelite ovo sa svim divnim ženama u vašem životu.

Slika: Riki Muhika

Na Fejsbuku je post, međutim, izazvao oprečne komentare. Mame koje rade su se naljutile jer one rade sve to plus svoj posao, najmanje osam sati svaki dan. A gde je pohvala za njih?, pitaju. Očevi koji su „domaćice“ kao i oni koji sami odgajaju decu su se, takođe, ražestili uz komentare da i oni sve to rade ali ne dobijaju nikakvu posebnu podršku.

Da bi razjasnila svoj post, autorka je napisala:

Dozvolite mi da razjasnim nešto ljudima koji ostavljaju ružne komentare ili mi šalju bezobrazne poruke. Kao prvo, sve izjave su generalizovane… Ni u jednoj rečenici se ne žalim, nigde ne govorim da podršku ne zaslužuju muškarci koji rade, mame koje rade (među koje spadam i ja, zapravo, što dodatno dokazuje da je sve generalizovano i ne treba da bude shvaćeno BUKVALNO), ili OČEVI koji su kod kuće sa decom. Ako vi spadate u bilo koju od ovih grupa, pročitajte poruku ponovo i zamenite reči sa onima koje odgovaraju vašoj situaciji. Niko ovde ne govori tako specifično da bi rekao da ne doji, da je njegov suprug samo radnik a ne bankar ili da nema psa. PRIČA JE GENERALIZOVANA. Izvadite ono pozitivno što vidite i ostavite sve ostalo. Ono pozitivno što ja vidim je da su žene….RODITELJI ponosni na sve što rade, to je ponekad zanemareno i zaslužuju priznanje. Takođe, koliko god bila ponosna na ono što ja radim, ponosna sam i na mog muškarca za sav težak posao koji on obavlja. Nikada nisam rekla suprotno. ZNAM da se ova situacija ne uklapa u svačiji stil života, to i nije post za svakoga, i nikada nisam ni nameravala da to bude.

Ona je rekla i da je njen verenik najbolji otac i da je podržava u roditeljstvu. Takođe je rekla da ona sama radi i da je samo imala nameru da post vide njeni prijatelji i porodica…ne i da on postane viralan.

Roditeljstvo je teško i ponekad vam se može učiniti da baš vi nosite najteži deo, ali setite se da je teško svima – bilo da ste mama koja je kod kuće sa decom ali ste na nogama od 3 do 6 noću kako biste podmirili potrebe bebe kojoj je baš do žurke, ili ste otac koji radi i provodi 10 sati na poslu ali žuri kući da bi pomogao oko večere i proveo malo vremena sa decom pre nego što zaspe. Ili ste samohrani roditelj koji mora sve sam bez ičije pomoći.

Nikome nije lako. Svi su umorni. Svako je razdražljiv s vremena na vreme. Ali, svako zaslužuje orden! Ili barem puno čokolade… Podržimo, zato, jedni druge!

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA