Moćna fotografija žene koja rađa: Kosti na leđima pokazuju koliko je žensko telo neverovatno

Fotografija žene koja rađa pokazuje koliko je ljudsko telo neverovatno. Donosimo kako izgleda anatomija rađanja, odnosno šta se događa s telom za vreme porođaja.

Fotografija žene koja rađa pokazuje koliko je ljudsko telo neverovatno. Donosimo kako izgleda anatomija rađanja, odnosno šta se događa s telom za vreme porođaja.

Koliko je ljudsko telo zaista neverovatno, verovatno se najbolje vidi na ženskom telu kad rađa. Dovoljno fascinira činjenica da se tokom trudnoće svi organi rasporede tako da materica ima dovoljno mesta da u njoj beba raste i razvija se do težine da je spremna za porođaj, dok je sam porođaj, neverovatan dokaz koliko žensko telo može da se prilagodi.

Udruženje dula iz Severnog Dalasa i Tangi Birth Services, centar za trudnoću i porođaj iz američke savezne države Luizijane, na Instagramu i Fejsbuku podelili su moćnu fotografiju žene koja se porađa, na kojoj se vide ženina leđa i šta se zaista događa s kostima, leđima i telom za vreme napona i istiskivanja novorođenčeta.

Uz fotografiju su napisali: “Naša tela su neverovatna! Volimo da svedočimo ovom čudu!”

„Kada se žena nagne napred, bilo da stoji uspravno ili je na rukama i kolenima, videćete kvrgu na nenim leđima, na nivou struka i ispod njega. Mnogo je više nego što mislite; ne tražite je oko stražnjice, nego oko struka”, objašnjenje je dr. Sare Vikam koje je objavljeno uz fotografiju.

View this post on Instagram

A little over a year ago I snapped this photo of physiologic birth in its glory, giving others a window into our amazing world. These are the types of things we get to witness time and time again and believe them to be the most impactful: 1. Teamwork 2. Supportive facility 3. Provider who supports physiologic birth & evidence based research (thank you Lauren Wells who is patiently waiting to receive the baby) 4. A doula 5. A reputable childbirth class 6. A supported and informed birthing family 7. Ability to eat, walk, and change positions freely 8. Immediate skin to skin without removal of vernix 9. Delayed newborn procedures, such as cord clamping and cutting, weight & measurements, erythromycin, vit k, hep B, not bathing at the hospital, delay of or omitting circumcision. 10. Initiation of breastfeeding and/or self expression of the breast to stimulate milk supply. This photo has been viewed/ shared over 10 thousand times in several countrys, as well as been featured in many articles, nursing textbooks, and educational posts; because you can clearly see the bulge on her lower back, sometimes called the Rhombus of Michaelis. The ” opening of the back” happens when a birthing person has the ability to stay off her back allowing the sacrum to move and make more space for the baby to move through the pelvis. Special thanks to Baylor University Medical Center at Dallas for supporting a womens right to move during labor and to Dr Lauren Wells at Magnolia obgyn for being open to catching a baby in whatever way they need or decide to come. Also @cafeoflifechiropractic you are always a game changer. Thanks for setting our clients up for a better birth experience. BIRTH IS NOT AN ILLNESS. #northdallasdoulas #ndda #bestdoulaindallas #dallasdoula #birthwithoutfear #childbirth #birth #physiologicbirth #naturalbirth #dreamwork #teamwork #childbirthclass #childbirtheducation

A post shared by North Dallas Doula Associates (@northdallasdoulas) on

Šta se događa s telom za vreme porođaja?

Babica Barbara Finderle objašnjava anatomiju rađanja.

“Dete raste u materici, a rađa se kroz karlicu. Vaša je karlica oblikovana kao zakrivljeni dimnjak – tačno odgovarajućeg oblika za prolaz glave vašeg novorođenčeta tokom porođaja. Kad gledate strukturu ženske karlice kao presek odvojeno od ostatka tela, odozgo je vidljiva uvala koja oblikom čak i podseća na glavicu novorođenčeta, a odozdo ispust kroz koji čedo prolazi tokom rođenja.

Kako biste razumeli šta se tokom porođaja događa, vreme je da se upoznate sa svojom karlicom koja je deo tela najdirektnije uključen u rađanje. To je koštani prolaz kroz koji vaša beba putuje kada dolazi na svet. Tokom trudnoće vaše telo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove karlice kako bi povećali njenu fleksibilnost i time olakšali rađanje deteta.

Ženska se karlica sastoji od tri velike kosti, dve bočne i jedne krsne, i jedne male, takozvane trtične kosti. Bočne su kosti s krsnom spojene pomoću zglobova ojačanih ligamentima, a međusobno su spojene hrskavičnim spojem (simfizom), odnosno vezivnom hrskavicom. Svi ti spojevi koji su van trudnoće čvrsti i nesavitljivi, postaju u trudnoći elastičniji zbog posebnog hormonalnog statusa koji se za vreme trudnoće uspostavlja. Veličina karlice tako nije fiksna kategorija, budući da se radi o četiri odvojene kosti međusobno povezane ligamentima na zglobovima. Hormon relaksin opušta te ligamente u kasnoj trudnoći kad se vaše telo priprema za porođaj. Karlica koja se može činiti malenom dok ležite, postaje značajno veća kad ste u položaju na sve četiri odnosno na rukama i kolenima.

Svojim rastom dete čini sve veći pritisak na pršljenove i na kraju trudnoće glavica koja je najteža, pod uticajem gravitacije pomera se prema dole i sledi krivulju dolazeći do krsne kosti. Oblik kosti usmerava glavu da se porodi ispod pubičnog luka. Gravitacija je u porođaju jako važna jer povećava pritisak koji omogućava lakše otvaranje karlice, što prostor kroz koji dete izlazi može proširiti čak do 28 posto. Pubični zglob spreda može se tokom porođaja proširiti za ceo centimetar i malo više, kako bi omogućio prolaz glavici vaše bebe. Dva karlična zgloba tokom porođaja takođe se šire na stranu i otvaraju poput levka kako bi proširili prostor porođajnog kanala i prihvatili oblik glavice deteta kako se ono spušta kroz karlicu.

I trtica se tokom porođaja pomera te na taj način proširuje prostor za dva centimetra. Sedalne kosti mogu dodatno proširiti prolazni prostor još za 1,5 centimetra”.

Takođe, babica naglašava da porodilja gravitaciji pomaže svojim kretanjem.

“Nemojte sediti na kostima, jer su vam u tom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, postaviti noge sa strane i sedeti na nogama. U svakom slučaju treba da koristite telo i izbegavate ležanje. Hodajte po stepenicama ako je to moguće”, savetuje.

Tatjana Tretnjak
Izvor: Miss Mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA