Mlade nam truju nargila barovi

Pušenje nargila može izazvati ozbiljnu zavisnost, a unos nikotina u organizam u ovom sklučaju daleko je veći nego prilikom pušenja obične cigarete. Upozoravaju ovo lekari, stručnjaci Kliničkog centra Srbije, povodom sve većeg trenda uživanja u aromatizovanom duvanu

Alarmantno: Trend “uživanja” u aromatičnom duvanu preplavio kafiće u srpskoj prestonici, stručnjaci upozoravaju na štetnost. Sve više lokala u neposrednoj blizini škola

.

Ukazujući da to što duvan u nargili miriše lepše od onog u cigaretama, ne znači da ne sadrži iste štetne materije, medicinski radnici upozoravaju da je samo pitanje dana kada će se neko javiti na odvikavanje. Ono što posebno zabrinjava je otvaranje ovakvih lokala gotovo na svakom koraku u Beogradu i drugim gradovima, ali sve češće i u blizini škola.

– Adolescenti u takvim lokalima prepoznaju prostor u kome se lako organizuju, a nargile su im privlačne jer su egzotične, drugačije i pružaju potpuno novi osećaj od onog koji poznaju njihovi roditelji – objašnjava psiholog Sanja Stanić. – Mladima u tom dobu je neophodno da budu unikatni, ali i zajedno sa vršnjacima. Pušenje nargila im je vid zabave.

Prema rečima pulmologa Kliničkog centra Srbije, dr Ike Pešić, konzumenti su u zabludi da nargile nisu štetne i ne izazivaju zavisnost, samo zbog toga što se one koriste u specifičnim okolnostima.– Raspoloživi dokazi ukazuju na to da su i pušači nargila sa duvanskim punjenjem u riziku od zavisnosti. Studija u Americi pokazala je da se 28,4 odsto pušača javilo za odvikavanje od nargila, i više od polovine njih nisu uspeli u tome – kaže dr Pešić.

Kako objašnjava ova lekarka, jedna cigareta se popuši za oko pet minuta, dok pušenje jedne epizode nargila uglavnom traje oko jednog sata.

– U odnosu na jednu cigaretu, konzumiranje nargila je povezano sa 1,7 puta većom količinom nikotina, 8,4 puta većom količinom ugljen-monoksida i 36 puta većom količinom katrana – naglašava dr Pešić. – Samo zato što duvan u nargili miriše lepše od onog u cigaretama, ne znači da ne sadrži iste štetne materije. Štaviše, on ima iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.

Pušenje nargila često podrazumeva da “lulu” deli nekoliko osoba. Budući da je ona sačinjena od plastike na kojoj se bakterije lakše razmnožavaju, postoji rizik od prenošenja tuberkuloze, hepatitisa, mononukleoze, herpesa, i drugih prenosivih bolesti.

Uprkos ovom gotovo alarmantnim podacima, Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Ulici Teodora Drajzera u Beogradu, zasad nema pacijente koji su potražili pomoć zbog odvikavanja od pušenja nargila. Ipak, dr Mira Kovačević ne osporava štetna dejstva nikotina, koja se kroz šišu pojačavaju.

– Isparenja se udišu i zadržavaju duže u plućima – kaže dr Kovačević. – Korisnici nargilu mogu i da zloupotrebe, jer u drugim uslovima može da se koristi i za pušenje ilegalnih supstanci kao što su marihuana ili hašiš. Zbog radoznalosti, mladi mogu poželeti da konzumiraju i druge psihoaktivne supstance na ovaj način.


Inače, poseban zakonski okvir koji se odnosi na regulisanje upotrebe nargila, trenutno ne postoji, pa tako nema ni jasne starosne granice za uživanje u aromatizovanom duvanu. Vlasnici barova, koji pružaju uslugu iznajmljivanja šiše, uglavnom ne traže lične karte na uvid svojim mušterijama. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je najbliži ovoj pojavi, duvanski proizvodi namenjeni pušenju su cigare, cigarete, cigarilosi, rezani duvan za uvijanje, rezani duvan za lule, seckani duvan za vodene lule, “bidis”, “kreteks” i “stiks”.

AKUTNA I HRONIČNA OBOLjENjA

PULMOLOG dr Ika Pešić naglašava da dim nargile sadrži kancerogene materije i toksične supstance. Akutne zdravstvene i psihološke posledice uživanja u aromatizovanom duvanu su, kaže naša sagovornica, povećan krvni pritisak, ubrzan rad srca, smanjenje kapaciteta funkcije pluća, gubitak svesti, trovanje ugljen-monoksidom…

– Hronična oboljenja, kao što su rak pluća, rak usne duplje i desni ili jednjaka, moždani udar, zapaljenje sinusa, neplodnost kod muškaraca ili poremećaj mentalnog zdravlja, pušači nargila ne prepoznaju na vreme – upoorava dr Pešić.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • dobro jutro doktore dali e tocno maticen lekar kaze kada se razbole dete da opade trombocite i pri izleguvanje zabi...
  • Poštovani, Imam bebu od 16 meseci, treba da krene u vrtic i da primi MMR pre toga ali...
  • Poštovani, moj dečak ima 10, 5 meseci, porođaj je bio prirodan, dojena je beba. Motorički super napreduje,...
  • Dobro jutro, pitanje je, cerkica nam ima 20dana iynenada po;inje da place veoma glasno iako je do tad bili mirna,...