MISP, Massage in Schools Programme (Program Masaža u školi i vrtiću)

MISP je uspešan i profesionalni program masaže koji se primenjuje u vrtićima I školama sa decom uzrasta 4 do 12 godina. Mini MISP je namenjen deci uzrasta 2 do 4 godine I njihovim roditeljima ako ne idu u vrtić. Trenutno se sprovodi u više od 40 zemalja, a od nedavno i u Srbiji.

Instruktorke IAIM masaže beba, Mia Elmsäter i Sylvie Hétu su osmislile ovaj program masaže u školi (MISP) 2000 godine kada je održan prvi kurs sa ciljem da sva deca na svetu koja pohađaju vrtiće i škole svakoga dana dobiju  pozitivan, blagotvorni dodir. Osnovno pravilo je da dete masira dete, izuzetak je kada roditelj može da masira svoje dete ako je uzrasta 2 do 4 god i ne ide u vrtić.

Deca u svakoj fazi razvoja usvajaju bazične sposobnosti koje ih vode do naredne faze. Postoje ključni momenti  u emocionalnom razvoju kroz koje svako dete mora da prođe da bi izraslo u zdravu I zrelu odraslu osobu.

Sposobnost deteta da oseti bliskost sa drugima omogućava uspostavljanje međusobnih odnosa. Dodir je jedna od osnovnih potreba ljudskog bića i neophodan je da bi se mozak razvijao. Bez dodira čovek ne bi mogao da preživi. Mala deca se spontano grle i na taj način se povezuju.

Ako ima osećaj unutrašnje  sigurnosti moći će da obrati pažnju na svoju okolinu što će mu omogućiti da bude srdačno, da ima poverenje u odrasle i svoje vršnjake.  To vidimo još kod malih beba dok gledaju najsmejano lice roditelja i uzvraćaju osmehom.

Kasnije se to vidi kada dete u prvom razredu ponosno gleda učiteljicu dok joj pokazuje svoj rad ili na odmoru prilazi drugovima I započinje razgovor.

Ali ako se dete plaši da ga neko dodirne i ne pokušava da dodirne drugog, može da ima poteškoće u komunikaciji, naročito na mlađem uzrastu u vrtiću i nižim razredima osnovne škole kada se uglavnom komunicira putem dodira. Znamo kako to izgleda u grupi dece u vrtiću i na velikom odmoru u školi. Ta deca su uglavnom usamljena, povučena, nepoverljiva a ne retko kao takva postanu žrtve vršnjačkog nasilja.

Da bi se ostvarila dvosmerna komunikacija potrebno je naučiti kako se tumači govor tela, izraz lica pre nego što čujemo šta nam neko govori. Blagotvorni dodir koji se primenjuje u formi masaže jedan je od načina kako deca mogu da nauče da komuniciraju.

MISP program masaže u školama i vrtićima:

  • uči decu poštovanju sebe I drugih
  • osnažuje ih u osetljivim periodima njihovog razvoja
  • omogućava im da razviju socijalne veštine, empatiju
  • pozitivno utiče na njihovo fizičko zdravlje, smanjuje nivo hormona stresa
  • podstiče razvoj njihove kreativnosti
  • zabavan je i deca ga vole

Dnevni program masaže u trajanju  od 10min se sastoji od 15 pokreta za stariju (4 do 12god), šest  pokreta  za mlađu (3god) I tri pokreta za najmlađu (2god) decu. Pokreti se ne menjaju, uvek se izvode na isti način i istim redosledom što daje sigurnost i predvidivost  i omogućava im da imaju strukturu što je važno za procese učenja.

Pre masaže se uvek traži dozvola od onoga ko treba da bude masiran, dete ima pravo da odbije masažu I to se uvažava jer ovo je program koji je zasnovan pre svega na poštovanju drugova.

Masira se isključivo  preko odeće predeo leđa, ruke i glava. Ako se detetu neki pokret ne sviđa, primenjuje se onaj koji mu se više dopada ili se pokret prilagođava ako dete ima neke poreškoće u razvoju.

Dete koje je masiralo na kraju se zahvali i pita dete koje je masirano koji pokret mu se najviše dopao.

Utisci dece u vrtićima i školama gde se sprovodi MISP program su uvek pozitivni, deca vole masažu. Vaspitači i učitelji takođe podržavaju ovaj program jer su primetili da je atmosfera u razredu pozitivnija, da se smanjila agresivnost kod dece, da nakon masaže imaju bolju koncentraciju, da se više međusobno poštuju i uvažavaju.

Škole u kojima se MISP program sprovodio u svim razredima, imale su bolje rezultate na kraju godine u ukupnom uspehu djaka.

Mini MISP program masaže je namenjen deci uzrasta 2 do 4 god i primenjuje se u jaslicama i vrtićima gde isključivo deca masiraju decu. Ako dete nije u kolektivnu obučavaju se roditelji koji masiraju dete i dete njih.  Mlađa deca vole da sede u krugu i nešto rade zajedno pa se i masaža sprovodi na taj način. Učenje pokreta za njih je najjednostavnije kroz pričanje priča koje oni inače vole da slušaju.

Program obuke se sprovodi gurpi dece u pet susreta po 20-30min jednom nedeljno, a u međuvremenu deca svakog dana uvežbavaju pokrete. Nakon završene obuke i naučenih svih pokreta, deca masažu rade svakog dana u školi i vrtiću po 10min

Samo zato što je ime masaža u školi i vrtiću ne znači da se samo tu primenjuje, može da se radi kod kuće, u kampovima, sportskim klubovima, gde god su deca.

Massage in Schools Programme (Program Masaža za decu)

Od 10 do 12. Novembra 2017. U Beogradu održaće se druga po redu edukacija za instruktore MISP programa Masaže za decu uzrasta 4 do 12god.

Više informacija o samom kursu možete dobiti od organizatora na  0628360803

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA