Ministarstvo prosvete: Kombinovani test nije “provaljen”

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, stoga testovi za polaganje tog dela male mature nisu “provaljeni”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Foto: Pixabay

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome testovi za polaganje tog dela male mature nisu ‘provaljeni’, pa će sutra kako je i predviđeno, biti održano polaganje kombinovanih testova”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Sve te fotografije su lažne. Radi se o testovima iz ranijih godina i to je provereno sa Zavodom“, rekla je pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete Vesna Nedeljković i dodala da je sa testom iz srpskog jezika, koji su osmaci polagali juče, sve u redu.

Ranije je ministar prosvete Mladen Šarčević za Insajder rekao da je velika mogućnost da je “procureo” i kombinovani test. Na pitanje da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Šarčević je potvrdio da je test iz matematike na maloj maturi “provaljen” i da se to dogodilo u jednoj školi. Kaže da su Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je “zatajilo” negde na terenu, zbog čega je test iz matematike pomeren za četvrtak.

Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo“, kaže Šarčević za “Novosti”.

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine “sve biti digitalno”.

Ministarstvo prosvete je ranije saopštilo da je test iz matematike pomeren za četvrtak, 20. jun.

Na društvenim mrežama pojavili su se testovi koji su pisani rukom, pa je iz preventivnih razloga odlučeno da se test odloži, rečeno je Beti u Ministarstvu prosvete. U pitanju je drugi deo maturskog ispita.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završnog ispita osnovaca izjavio je da će na maloj maturi sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa. Šarčević je istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.

U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava“, naveo je ranije Šarčević.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Autor: 021.rs, Insajder, Tanjug

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA