Menstrualni ciklus ne utiče na smanjenje kognitivnih sposobnosti

Iako može biti nekih izuzetaka, generalno ne postoji veza između smanjene kognitivne sposobnosti i hormonalnih promena tokom menstrualnog ciklusa

ciklus px

Iako može biti nekih izuzetaka, generalno ne postoji veza između smanjene kognitivne sposobnosti i hormonalnih promena tokom menstrualnog ciklusa

Dugo se pretpostavljalo da menstrualni ciklus utiče na rad mozga kod žena, ali novo istraživanje pokazalo je da hormoni tokom menstruacije zapravo nemaju nikakvog uticaja na mentalni rad.

Istraživanje je pokazalo da nivoi estrogena, progesterona i testosterona nemaju uticaja na radnu memoriju, kognitivne veze ili sposobnost da istovremeno pratite ili obavljate dve ili više stvari.

“Kao specijalista reproduktivne medicine i psihoterapeut radio sam s mnogo žena koje veruju da menstrualni ciklus utiče na njihovo funkcionisanje i kognitivni rad, tako da smo moj tim i ja odlučili da proverimo ima li istine u ovom uverenju”, rekao je profesor Liners, vođa istraživačkog tima.

Nakon što je sprovedeno istraživanje na  68 žena tokom dva ciklusa zaključeno je da hormonalne promene uzrokovane menstrualnim ciklusom ne uzrokuju nikakve promene u kognitivnim sposobnostima.

“Iako može biti nekih izuzetaka, generalno ne postoji veza između smanjene kognitivne sposobnosti i hormonalnih promena tokom menstrualnog ciklusa”, rekao je Liners.

Izvor: Klix.ba

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA